Zaposlenici Amazona uoči Crnog petka pozvani su na međunarodni štrajk

Inicijativa Make Amazon Pay pozvala je Amazonove zaposlenike širom svijeta da štrajkaju na Crni petak, jedan od najunosnijih dana za sve internet trgovce, prenosi Reuters.

25. novembar 2022, 2:26

Iz inicijative Make Amazon Pay, koja je i organizirala prosvjede, kažu da je štrajk planiran u više od 30 zemalja. Štrajka se, između ostalog, i u SAD-u, Njemačkoj i Francuskoj. Njemački sindikat Verdi kaže da je obustava rada planirana u više od 10 Amazonovih centara u toj zemlji. Od Amazona traže da prihvate kolektivne ugovore za sektor maloprodaje i trgovine, te pozivaju na novi kolektivni ugovor za bolje radne uvjete. 

"Amazon svojim zaposlenicima nudi odlične plate"

"Amazon svojim zaposlenicima nudi odlične plaće, beneficije i prilike za razvoj. Sve u svemu, može se reći da je za radnike privlačno i sigurno radno okruženje", rekao je glasnogovornik njemačkog ogranka Amazona.

Kaže i da se zaposlenicima u logističkom sektoru plaća od rujna povećala pa sada početna plaća iznosi 13 eura po satu, a uz bonuse može biti i veća. Amazon je jutros objavio da velika većina zaposlenika njemačkog ogranka radi, a od 20 Amazonovih centara štrajka samo njih devet. Glasnogovornik Amazona u Francuskoj tvrdi da u francuskom ogranku za sada nema prekida rada.

"Ovo je prvi put da radnici Amazona štrajkaju na međunarodnoj razini", kazala je Monika Di Silvestre, Verdijeva zastupnica za zaposlenike Amazona. "Ovo je jako važno, jer se sa svjetskim korporacijama kao što je Amazon gotovo nemoguće obračunati na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini", dodala je.