<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Gračanici proizveden prvi BH računar, najmanji na svijetu!

Gračanica

I pored izuzetno lošeg stanja u državi, izuzetno komplikovanog sistema, ipak ima nade.

24. maj 2017, 12:00

Da smo ovakav naslov pročitali u nekom novinskom članku, a da se pri tome preko naših saradnika na terenu nismo i uvjerili u tačnost navoda ova informacija bila bi u rangu "iz BiH lansiran prvi Space šatl u orbitu".

U vremenu i dobu informatizacije raduje činjenica da postoje gradovi sredine i mladi entuzijasti koji svojim djelima pokazuju put budućim generacijama DA JE U BIH MOGUĆE NAPRAVITI NEVJEROVATAN USPJEH.Gračanica je zasigurno jedan od najsvjetlijih primjera u poduzetništvu, gradjanskom aktivizmu i kulturnom razvoju.

Tring Doo jedan je od bisera gračaničkog poduzetništva i donosimo priču o njima.


Tring doo je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje FBIH i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva.

Firma je osnovana 2002 godine i od tada bilježi konstatan finansijski rast i stručno napredovanje.

Ozbiljan i studiozan pristup svakom projektu, aktivan i neposredan odnos sa klijentima, konstantno i svakodnevno praćenje i implementacija najnovijih tehnologija kroz različite projekte i proizvode, učinile su da budu prepoznati kao kvalitetan i konkurentan brend u BIH i šire .Craidd SOM je prvi bosanskohercegovački racunar, koji su razvili i proizveli mladi stručnjaci u TRING d.o.o. Gračanica. Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom.


Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Takodje se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.

Prva primjena u BiH ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uredjaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova.


Tehničke specifikacije


- Prvi bosanskohercegovački računar
- Najmanji SOM (System on module) baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitehturi
- Podržava Android 4.2.2, Linux
- Dimenzije: 65 x 30 x 7 mm
- RAM: 1 GB LPDDR3
- Memorija: NAND Flash 32Gbit = 4GB (opciono)
- Micro SD konektor (class 2, 4, 6, 10 i UHS 1 i 3)
- Podržava Displej interfejs: HDMI 1.4,VGA, LCD, LVDS, TV