<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trik finansijskog eksperta koji će vam (možda) pomoći da uštedite mnogo novca

Tvorac ovog trika, koja je dospjela na Forbsovu listu 30 mlađih od 30 godina za 2021.

28. septembar 2023, 8:40

Victoria Divajn, finansijski ekspert, kaže da svake nedjelje treba skloniti od sebe pokoji dinar, prenosi Mondo.ba

Suma se kreće od jednog eura do oko 500 eura, u zavisnosti od mogućnosti, ali kod većine, to bude dvadesetak eura u prosjeku. Iskustva onih koji su primijenili njen trik zvuče obećavajuće, pa je tako jedna žena uspjela da uštedi oko 10.000 eura za godinu dana. 

“Ne mogu da vjerujem da sam konačno to uradila, posebno jer nikad nisam uspijevala ništa da uštedim. Definitivno ću sve ponoviti i sljedeće godine i gledaću i da ulažem novac”, kazala je Elizabeta, objašnjavajući da je svake sedmice odvajala određenu sumu, stavila na račun i ubilježila u kalendar kao osvojeni cilj za tu nedjelju. 

Tvorac ovog trika, koja je dospjela na Forbsovu listu 30 mlađih od 30 godina za 2021, kaže da bi svako trebalo da ima šest različitih bankovnih računa da bi dobro uštedio. 

“Individualno je pitanje koliko ko ima bankovnih računa, ali lično uvijek predlažem da klijenti imaju najmanje šest kako bi mogli da prate tok novca i kontrolišu svoj budžet”, rekla je. 

Ona kaže da ti računi treba da budu namijenjeni za troškove u kešu, račune za hranu, gorivo i zabavu, zatim treći treba da bude fond za vanredne situacije, četvrti račun je za kratkoročnu štednju, peti račun je za dugoročnu štednju, a šesti treba da bude drugi fond za vanredne situacije.

Za kraj, Victoria ima i jedan savjet koji dosta utiče na to koliko novca trošimo. Kako kaže, akcije i sniženja su prava zamka za trošenje novca i zbog njih nerijetko ne možemo da uštedimo jer često kupujemo stvari koje nam i ne trebaju , samo zato što su na akciji. "Ne gomilajte namirnice samo zbog toga, taj 'sitan' novac možete da odvojite na stranu. Razmislite o tome", rekla je Victoria.