<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svakim novim mjesecom potrošačka korpa u BiH SVE SKUPLJA

12. juni 2024, 8:00

Trend rasta cijena hrane u BiH ne jenjava. Štaviše, cijene pojedinih proizvoda i dalje divljaju, a posebno je to vidljivo kod voća i povrća.

Tako iznos potrošačke korpe, čiji najveći dio zauzima prehrana, buja iz mjeseca u mjesec.

U maju je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu, prema izračunu Saveza samostalnih sindikata BiH, iznosila 2.950,10 KM, što je u odnosu na april više za 20,10 KM. Na prehranu se od tog iznosa izdvajalo gotovo 44 odsto ili, kako su to izračunali sindikalci, 1.293,40 KM, što znači da prosječna plata od 1.335 KM jedva pokrije te troškove.

Iako je i u gotovo svim drugim kategorijama u odnosu na mjesec prije došlo do blagog porasta cijena, ipak, činjenica je da se sve više troši na namirnice.

Rekao je za Avaz, Redžo Omerbašić, predsjednik Udruženja potrošača Posavine, naglašavajući da cijene hrane u svijetu bilježe pad ili, uglavnom, stagniraju.

– Kod nas to nije slučaj. Nepojmljivo je da je, naprimjer, maslac u Slavonskom Brodu jeftiniji nego u Odžaku, ali i brojni drugi artikli u zemljama Evropske unije. Kada se uzme u obzir naš standard, naše plaće, posebno penzije, onda se dođe do zaključka da narod jedva preživljava – govori Omerbašić.

Razni načini

Iako se građani, kako priča, dovijaju na razne načine i značajan broj njih prati akcije, mišljenja je da je većina prihvatila nerealno visoke cijene brojnih proizvoda.

 U suštini, sve se svalilo na leđa potrošača. Marže se dižu do besvijesti, a kontrole su slabe – ocjenjuje Omerbašić.

Minimalni troškovi

U konačnici, ni dvije prosječne plate ne mogu pokriti troškove potrošačke korpe koja obuhvata i kategorije stanovanje i komunalne usluge, higijenu i održavanje zdravlja, obrazovanje i kulturu, odjeću, obuću, prijevoz te održavanje domaćinstva.

Riječ je o minimalnim troškovima života četveročlane porodice.