Spremno 143 miliona eura za BiH!

Kandidatski status

23. januar 2023, 5:13

Dobivanjem statusa kandidata pred Bosnom i Hercegovinom otvaraju se nove prilike u kontekstu učinkovitijeg privlačenje dostupnih financijskih sredstava, pa iako su IPA fondovi jednako dostupni i kandidatima, kao i potencijalnim kandidatima, napredak prema EU donosi bolju konkurentnost u korištenju, piše Večernji list BiH.

Jer, kao što je potvrđeno, kako zemlja napreduje na putu prema EU i provodi reforme, dobiva i više prilika za korištenje pretpristupnih fondova, posebice iz okvira IPA III, koji je konkurentniji i nagrađuje rezultate.

Niz reformi

Iz Odjela za komunikacije Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini za Večernji list su iznijeli podatke o dosadašnjem korištenju sredstava iz instrumenta IPA II, kao i o do sada odobrenim sredstvima iz instrumenta IPA III, a poseban naglasak stavljen je na podršku Europske unije u suočavanju s energetskom krizom.

Naravno, ključni financijski mehanizam koji treba pomoći Bosni i Hercegovini u provedbi ekonomskih, ali i političkih te institucionalnih reformi te je pogurati u smjeru približavanja standardima zemalja članica je IPA okvir - IPA III za razdoblje od 2021. do 2027. Instrument je osmišljen u cilju kakav je postojao u kontekstu ranijih IPA mehanizama, a to su reformski procesi u skladu s vrijednostima EU-a i u cilju postupnog usklađivanja s pravilima, standardima i politikama EU-a. Iz Izaslanstva EU-a u BiH za Večernji list su objasnili i kako je novina u navedenom financijskom okviru da nema definiranog alociranja sredstava po zemljama unaprijed za svaku godinu, nego se to radi na osnovi relevantnosti politika i zrelosti predloženih projekata po zemljama na godišnjoj razini.

- Način alokacije sredstava također nastoji osigurati ravnotežu između rezultata i nastojanja da sredstva budu distribuirana zemljama u skladu s načelima "fer raspodjele" - dodali su iz Izaslanstva EU-a. Kada je riječ o dosadašnjim sredstvima, kao i onima koja uskoro stižu u optjecaj, u prvoj godini IPA III (IPA 2021.) Komisija je alocirala 73 milijuna eura za BiH. Komisija je 5. prosinca 2022. usvojila godišnji akcijski plan IPA 2022., ukupnog proračuna od 45,5 milijuna eura. IPA III također uključuje i 70 milijuna eura za energetski paket proračunske potpore za BiH za koji već postoji namjena i čiji je cilj pomoći u suočavanju s energetskom krizom.