<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poznata ex-yu kompanija seli proizvodnju iz Slovenije u BiH

24. maj 2024, 10:56

Dio proizvodnje slovenske Alpine preselit će se u tvornicu u Bosni i Hercegovini.

Usluge razvoja, prodaje i podrške ostaju u Žirama u Sloveniji. Češki ujedno vlasnik zatvara i proizvodnju u Sarajevu. Razlog je pad prodaje.

Češki vlasnici proizvođača sportske i modne obuće Alpina iz Žirova, firma K&H iz grupe Franco, zatvorit će dio proizvodnje u Sloveniji i preseliti je u tvornicu u Bosni i Hercegovini (BiH), potvrđeno je iz češke firme.

U Alpini, koja je iz tadašnjeg Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) u septembru 2022. prešla u češke ruke, već su se lani nosili s padom prodaje i rastom zaliha robe, a ove godine su suočeni s dodatnim problemima zbog loše zimske sezone odnosno pada potražnje u zimskoj diviziji.

Dio proizvodnje je stoga ostao, a uprava je pokrenula plan stabilizacije firme, prenio je SEEbiz.

Koliko će proizvodnje zatvoriti, vlasnici firme Žiro za Finance nisu precizirali.

U julu će biti zatvorena i proizvodnja u Sarajevu. Proizvodne aktivnosti bit će premještene u drugu tvornicu u Bosni i Hercegovini. Osim u Sarajevu, u ovoj zemlji imaju firmu i u Tešnju.

– Loši poslovni rezultati, visoke zalihe i male potrebe za proizvodnim kapacitetima – narudžbe za proizvodnju u 2024. prepolovljene su u odnosu na narudžbe u 2022. – razlog su zašto je Uprava zajedno s vlasnicima odlučila poduzimati daljnje mjere za postizanje veće učinkovitosti i boljeg poslovne rezultate – napisali su K&H za Finance.

– Time ćemo postići veću produktivnost i učinkovitost te ujedno proizvoditi obuću po konkurentnijim cijenama. Dio proizvodnje i dalje ostaje u Alpini u Žirama – dodali su.

Češki vlasnici za Finance su najavili i da će u sklopu mjera reorganizacije i stabilizacije poslovanja u Žirama ostati razvojni odjel, prodaja i službe podrške.

Ove godine slijedi reorganizacija svih odjela, a okvirna procjena smanjenja zaposlenih u cijeloj firmi do kraja godine je 60. Planovi su također zaposlenicima prezentirani početkom maja.