Počela isporuka arapske nafte u Evropi: Tanker iz UAE sa oko milion barela sirove nafte plovi ka Roterdamu

Posljednji put, pošiljke nafta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Evropu isporučene su u maju 2020. godine, kada je Covid-19 uzdrmao naftna tržišta, pokazuju podaci praćenju tankera

26. maj 2022, 11:16

Ujedinjeni Arapski Emirati su krenuli sa isporukama nafte u Evropu, pošto evropski kupci odbijaju uvoz iz Rusije zbog napada te zemlje na Ukrajinu, javlja “Bloomberg”.

Tanker “Duša Moskve” (Moscow Spirit) – koji je unajmila kompanija TotalEnergy plovi prema holandskoj luci Roterdam sa teretom od oko milion barela emiratske sirove nafte, prema podacima lučkih agencija za praćenje tankera koje je prikupio “Bloomberg”, prenosi Tanjug.

Također još jedan supertanker Total Energyja s naftom iz UAE plovi ka Egiptu, i vrlo je moguće da će pošiljka završiti i u Evropi, dodaje njujorška agencija.

Posljednji put, pošiljke nafta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Evropu isporučene su u maju 2020. godine, kada je Covid-19 uzdrmao naftna tržišta, pokazuju podaci praćenju tankera.

Prije napada na Ukrajinu, Rusija je bila najveći snabdjevač Evrope sirovom naftom, a sada veliki dio od ukupnih količina koje je ranije isporučivala Starom kontinentu transportuju u Aziju.