<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi udar na džepove potrošača u Republici Srpskoj: Jaja opet poskupljuju

- Novo poskupljenje konzumnih jaja u Srpskoj očekuje se s prvim danima decembra, a prema riječima naših sagovornika jaja će biti skuplja od sedam do deset odsto.

02. decembar 2022, 12:21

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara, rekao je za "Nezavisne novine" da je poskupljenje jaja neminovno, navodeći da se evropski trendovi prenose na naše područje.

"Naši proizvođači jaja su prošli veoma težak period, koji je bio uslovljen enormnim poskupljenjima sirovina za proizvodnju stočne hrane. Takođe, vidimo da su velika poskupljenja energije u Evropi, kao i nekih proizvoda koje mi koristimo u našoj proizvodnji, i kada to sve sagledamo dobijemo razloge za poskupljenje", rekao je Miličić.

Kako ističe, u zadnje vrijeme primjetan je blagi rast cijena konzumnih jaja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ali, kako navodi, one još nisu dostigle nivo evropskih zemalja.

"Mi smo trenutno cjenovno najniži te se može očekivati da dođe do povećanja cijena", rekao je Miličić.

Kako dodaje, u evropskim zemljama proizvodnju jaja je dodatno ugrozio ptičji grip.

"U nekim zemljama je ograničena kupovina jaja, mi još nismo došli u tu situaciju i pokušavamo održati nivo proizvodnje. Mislim da na tržištu Srpske ne bi trebalo da dođe do značajnih nestašica, ali neminovnost je usklađivanje proizvodnje i približavanje cijena sa cijenama iz zemalja okruženja", rekao je Miličić.

Prema njegovim riječima, 10 konzumnih jaja bi sada trebalo da košta oko četiri KM.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali sa farme za proizvodnju jaja "Ratković", trenutna proizvodnja nije rentabilna.

"Naša trenutna proizvodnja uopšte nije rentabilna te nam ostaju dvije solucije: jedna je da gasimo proizvodnju, a druga da poskupljujemo jaja", navode s ove farme, dodajući da kupci nove cijene mogu očekivati s početkom decembra.

"Tržište će morati da se prilagodi poskupljenju ili nam prijeti ozbiljna nestašica jaja. Mi trenutno imamo manjak jaja jer imamo manjak proizvodnje", ističu s ove farme.

Mali proizvođači jaja koje smo kontaktirali ističu da cijene formiraju veliki proizvođači, te da se oni prilagođavaju tome.

Nezavisne