Njemačkoj prijeti nedostatak radnika – evo koja su najtraženija zanimanja

Nedostatak stručnih radnika u Njemačkoj se povećao.

22. juni 2022, 12:43

Poseban nedostatak osjeća se u građevinskom sektoru, ali i u sektoru obrazovanja i zdravstva, objavio je u utorak Institut za njemačku ekonomiju (IW), prenosi Poslovni Dnevnik.

"Prošle godine je u proseku na 201.411 otvorenih radnih mesta u zanatskom sektoru na raspolaganju bilo 139.256 prikladnih radnika u potrazi za poslom", navodi se u izveštaju Instituta za nemačku ekonomiju.

Time se zaustavio trend smanjene potražnje za zanatlijama, koji je bio primjetan tokom pandemije korona krize.

Nedostatak radnika posebno je znatan u građevinskom sektoru, a nedostaju i vodoinstalateri i instalateri centralnog grejanja. Manjak je primetan i u obrazovanju za ova zanimanja.

Javni servis ARD javlja da postoji zabrinutost da bi nedostatak kvalifikovanih radnika mogao da uspori politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije. Mnoge kompanije nisu u mogućnosti da ispune narudžbine kupaca koji žele da instaliraju solarne ćelije ili toplotne pumpe zbog nedostatka radnika.

Vladina stranka Zeleni procjenjuje da bi 2030. moglo nedostajati 440.000 radnika u sektorima koji su ključni za prelazak na obnovljive izvore energije.

Prema izveštaju IW, nedostatak radne snage osjeća se ne samo u zanatskom, već i u obrazovnom i zdravstvenom.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procjenjuje da bi u narednih pet godina u sektoru predškolskog vaspitanja moglo da nedostaje 200.000, a u sektoru školskog vaspitanja i do 250.000 obrazovanog osoblja.