<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka ušla u recesiju

Objavljeno je...

25. maj 2023, 10:47

Njemačka privreda blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su izmijenjene procjene statističke kancelarije, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju. Sezonski i cjenovno prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0.3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada se smanjio za 0.5 posto, pokazuju nove procjene Destatisa.

Prva procjena pokazivala je stagnaciju aktivnosti na početku godine. U odnosu na prvo lanjsko tromjesečje BDP se u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjio za 0.5 posto. Dosadašnja Destatisova procjena pokazivala je 0.1-postotni pad aktivnosti.

"Nakon što je BDP kliznuo u negativno područje već krajem 2022. godine, njemačko gospodarstvo zabilježilo je dva negativna kvartala zaredom", rekla je predsjednica Destatisa Ruth Brand. Ako se privreda smanji dva kvartala zaredom, ekonomisti govore o tehničkoj recesiji, podsjeća agencija dpa.

Visoka inflacija

Visoka inflacija lišila je gospodarstvu potpore osobne potrošnje, pokazuju novi podaci. Osobna potrošnja smanjila se za 1.2 posto u odnosu na kraj 2022. kada je potonula za 1.7 posto. Kućanstva su u prva tri ovogodišnja mjeseca manje trošila na hranu i piće, odjeću i obuću i na pokućstvo, ističu statističari.

Iako je rast cijena u posljednje vrijeme usporio, travanjska stopa inflacije od 7.2 posto još je uvijek visoka. Pozitivni impulsi bila su bruto ulaganja kompanija i izvoz koji su u odnosu na prethodna tri mjeseca porasli za 3,0 posto odnosno za 0,4 posto.

Porasla su ulaganja u građevinskom sektoru, zbog povoljnih vremenskih prilika, i ulaganja poduzeća u opremu poput strojeva, uređaja i vozila. Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska komisija očekuju da će njemačko gospodarstvo više-manje stagnirati u ovoj godini, Njemačka vlada prognozira rast aktivnosti za 0,4 posto.