“Nikada vas ŠTEDNJA NEĆE UČINITI BOGATIM” Milionerka otkriva zašto iluzija bogatstva nije ključ uspjeha

Svi smo čuli za izraz “koverta za crne dane” ili “štek za ne daj Bože”. Naši roditelji, bake i deke su nas učili da je štednja najbolji način da se osiguramo za budućnost.

Ali, prema mišljenju jedne uspješne preduzetnice i milionerke, ovo je daleko od istine.

U nedavnom podcastu koji je postao viralan na Instagramu, gošća je bila Codi Sanchez, poznata milionerka koja je iznijela potpuno drugačiji stav o štednji. Tokom razgovora, voditelj ju je zamolio da izdvoji jedan finansijski savjet koji bi promijenio način na koji mnogi razmišljaju o novcu. Ono što je rekla izazvalo je podijeljena mišljenja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Codi tvrdi da je štednja iluzija bogatstva i da vas zapravo nikada neće dovesti do stvarne finansijske slobode.

– Nikada vas štednja neće učiniti bogatim – ističe ona.

Kako je rekla, možete štedjeti do besvijesti, ali to vas samo vraća na nulu.

– Štednja zahtijeva ogroman napor i odricanje, a na kraju se svodi na to da živite u stalnom strahu da ćete potrošiti sve što imate – rekla je Codi.

Ona objašnjava da je mnogo bolje naučiti kako zaraditi više, nego se stalno fokusirati na to kako da se uštedi.

 Kada jednom naučite kako da uvećavate svoje prihode, postajete nezaustavljivi. Štednja, s druge strane, može vas učiniti previše opreznim, što vas spriječava da rizikujete i postignete veće ciljeve – kaže ona.

Naravno, ovaj stav izazvao je buru komentara, prenosi Ekapija. Mnogi se ne slažu sa Codi i tvrde da je štednja temelj za veću zaradu. Oni koji se bave finansijama ističu da štednja može biti prvi korak ka ulaganju u nešto profitabilnije, poput nekretnina ili pokretanja biznisa. Štednja, prema njima, omogućava da se stvori osnovni kapital za dalji rast.

Dok neki podržavaju Codi i smatraju da je fokus na uvećanje prihoda bolji pristup, drugi su i dalje vjerni tradicionalnoj mudrosti štednje, a ova diskusija je svakako otvorila pitanje kako pristupiti novcu u današnjem svijetu i šta je zapravo najbolji put ka finansijskoj stabilnosti, prenosi biznis.ba.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije