“Ni 1.050 KM, ali ni 750 KM” Koliki će biti minimalac u Republici Srpskoj

Posljednja sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, koja je trebala biti održana početkom sedmice u Banjoj Luci, nije održana, jer nije bilo kvoruma.

Predstavnici Unije poslodavaca RS nisu došli na sjednicu. Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić poručuje da ovakvo ponašanje poslodavca potvrđuje ono o čemu Savez već dugo govori, a to je da u Srpskoj nema socijalnog dijaloga, jer Unija poslodavaca ne želi da pregovara.

„Predstavnici Unije poslodavaca ne žele da pregovaraju, ne žele da se dogovorimo, ne žele da se postigne kompromis. Poslodavci bi željeli da upravljaju svim procesima i očigledno da od nekih imaju podršku u tome. Ovo nije prvi put da se dešava. Vlada Republike Srpske treba ozbiljno da se pozabavi tripartitinim dijalogom, jer ovakvo ponašanje ne doprinosi rješavanju problema i građenju ambijenta u kojem bi se svi osjećali dobro, dok žive i rade ovdje“, poručuje Mišićeva na sajtu Saveza sindikata RS.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Žao nam je što se potvrdilo ono o čemu smo uvijek govorili. I Vlada Srpske je socijalni partner i nije dobro što Vlada nije imala stav kada je u pitanju iznos najniže plate. Pitanje je o čemu mi treba da pregovaramo. Ako je najveći autoritet u Srpskoj, njen Predsjednik dao prijedlog  iznosa najniže plate od 1.050 KM, zašto mi danas nemamo stav Vlade Republike Srpske. Mi smo prihvatili prijedlog predsjednika Republike Srpske i htjeli smo da razgovaramo, ali nismo imali s kim. Sada će Vlada, po Zakonu, da utvrdi iznos najniže plate i mi očekujemo da Vlada prihvati prijedlog predsjednika Republike Srpske“, rekla je ona

Za  ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijela Egića izostanak predstavnika Unije poslodavaca sa sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta znači samo jedno – da ne žele da pregovaraju. Egić smatra da će Vlada Srpske, već u četvrtak utvrditi iznos najniže plate za 2024. godinu. Koji iznos je u pitanju i dalje je, kako kaže ministar Egić, tajna.

Prema ranijim medijskim napisima, minimalac u Republici Srpskoj od 1.1.2024 godine trebao je da bude 950 KM, međutim kako BUKA nezvanično saznaje, sve se češće pominje iznos od 900 KM. Konačno rješenje daće Vlada Republike Srpske u četvrtak.

Premijer Višković nije precizirao o kojem se iznosu radi ali je rekao da će Vlada odlučiti 28.12.

“Nećemo čekati dalje. Na sjednici Vlade Srpske u četvrtak donijećemo odluku o najnižoj plati. Imao sam želju da to urade socijalni partneri, kojima je to i posao. Očigledno je lakše da to oni ne urade, jer će onda imati razloga da napadaju Vladu. Navikli smo na to. Napadaće” poručio je Višković.

Naveo je da rješenje Vlade o pitanju najniže plate neće biti ni jedno ni drugo koje se spominjalo u javnosti, odnosno poslodavci traže da to bude 750 KM, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prvi spomenuo iznos od 1.050 maraka.

Podsjetimo, sindikati podržavaju prvobitnu ideju Milorada Dodika da ta plata bude 1050 KM, međutim poslodavci se oštro protive. Iznos minimalne plate koji oni predlažu je do 780 KM, što je iznos koji oni mogu podnijeti a da ne dođe do masovnog smanjenja broja radnih mjesta u Republici Srpskoj.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije