<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjaluka

“Na pragu smo recesije, slijedi i novo povećanje kamatnih stopa”

Teška vremena

10. august 2022, 1:27

Makroekonomista Faruk Hadžić za BUKU kaže da  je neophodno povećati ekonomsku pismenost građana u Bosni i Hercegovini kako bi se sami interesovali i pitali odgovorne gdje se novac koji izdvajaju usmjerava; kako se troši; gdje je novac od akciza; zašto nam je obrazovanje loše; zašto su nam ceste loše ili zašto se firme dugo otvaraju, a još teže zatvaraju.

Tek tada, kaže, svi zajedno možemo očekivati boljitak.

Istakao je i da nam je recesija na pragu, a da su se vlasti sve vrijeme krize ponašale na način da ništa nisu poduzimale, jer su pogrešno smatrali da će kriza proći sama od sebe.

Prošla nije, dodaje, a ceh njihove nestručnosti i nezainteresovanosti već uveliko plaćamo svi u BiH:

Ono što je sigurno, što nam dolazi na jesen, ali i sljedeće godine, jeste povećanje kamatnih stopa, koje će dovesti u probleme naše građane koji imaju kredite, pogotovo sa varijabilnom kamatnom stopom. Vrlo je izvjesno, to govore svi vodeći svjetski ekonomisti, da je nova recesija u 2023. godini. Međutim, ona ne mora biti tako snažna i jaka, kao što je to bilo u pandemiji, ali može duže trajati. To je kao tupa glavobolja koja vam konstantno ne da mira, a vi se krećete, možete raditi, ali vas usporava i vrlo vjerovatno je da recesija može potrajati. Mi smo u takvoj situaciji da zavisimo od onoga što će se dešavati u EU. Mi smo na njih naslonjeni i finansijski i trgovinski i u svakom drugom smislu i, ako kod njih dođe do ozbiljnijih problema, pogotovo u Italiji i Njemačkoj, to se mora i na nas apsolutno odraziti.”