<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kraj jedne ere: Industrijski div se pocijepao na tri kompanije

Jedna od najpoznatijih kompanija na svijetu praktično je prestala postojati

05. april 2024, 2:37

Industrijski konglomerat General Electric (GE) završio je podjelu na tri zasebne kompanije, označivši kraj jedne ere za američkog giganta.

Prošle godine prva se izdvojila GE HealthCare, a sada će vazduhoplovna i energetska kompanija GE Aerospace i GE Vernova samostalno početi da kotiraju na berzi.

Kompanija General Electric je najavila namjeru odvajanja 2021. godine, a sada je završen proces stvaranja tri nove kompanije koje će biti uvrštene na berzu, objavio je Reuters.

Izvršni direktor Lorens Kulp, sada izvršni direktor GE Aerospacea, posebno se snažno zalagao za razdvajanje jer je želio da spasi firmu koja se bori.

Tome je doprinijela i finansijska kriza iz 2008. godine koja je najprofitabilniju kompaniju GE Capital dovela na ivicu bankrota, prenosi Blic.

– Uspješno pokretanje tri samostalna javna preduzeća je privedeno kraju. Ovaj dan označava istorijski posljednji korak u višegodišnjoj transformaciji GE-a – rekao je Kulp.

Prošlog mjeseca GE Aerospace, koji proizvodi motore za Boeing i Airbus, predvidio je rast operativne dobiti na oko 10 milijardi dolara do 2028. zbog velike potražnje za njegovim proizvodima i uslugama.