Istraživanje: Skoro 100% građana FBiH podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

Svaki drugi trgovac rekao je da će njegov glas na izborima zavisiti od toga da li stranke podržavaju zabranu rada nedjeljom ili ne

96% građana svih zanimanja i 97,5% trgovaca podržava zabranu rada nedjeljom i praznicima, te devet od 10 radnika koji obavljaju šalterski ili uredski posao, glavni su nalazi istraživanja o stavovima javnosti o zabrani rada trgovina nedjeljom „Ne želim da radim praznicima i nedjeljom“ koje su za Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) uradili profesori Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nermina Mujagić i Amer Osmić.

Ova zabrana trebalo bi da nastupi nakon što Federalni parlament u oba doma usvoji Zakon o unutrašnjoj trgovini.

Predsjednica STBiH Mersiha Beširović rekla je da je sada pravi trenutak za objavu ovog istraživanja, iako od ranije znaju da radnici ne žele da rade nedjeljom i praznicima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Naš cilj je bio pokazati da radnici i radnice ne žele raditi nedjeljom, a u javnosti je zastupana teza da oni žele da rade, ali nisu dovoljno plaćeni. U javnosti se promovisala i teza da radnici ne razumiju i da će samo radnje biti zatvorene za kupce, a da će oni ipak raditi. Nećemo dozvoliti da se radnici i radnice u trgovini potcjenjuju, oni su itekako razumiju i znaju dobro tumačiti nacrt zakona“, rekla je Beširović.

Radnici i radnice u trgovini smatraju da zabrana rada nedjeljom nije političko pitanje, već radničko.

„Radnici žele da su nedjeljom kući, a ne na radnim mjestima kada privilegovana javnost želi biti u tržnim centrima“, dodala je Beširović.

Autor istraživanja i profesor FPN-a Sarajevo Amer Osmić rekao je kako ga je istraživanje potaklo da razmišlja koliko prava imaju radnici u trgovinama i koliko se slušaju njihovi glasovi. Percepcija radnika je, kaže Osmić, da ih donosioci odluka ne doživljavaju na pravi način.

Prije predstavljanja samog istraživanja Osmić je pročitao komentar jedne uposlenice u trgovini koji je ostavila na društvenim mrežama: „Da ima države ne bi anketama glasili za zasluženi odmor. Ne možete zamisliti kako je nama gledati porodice s djecom nedjeljom dok su nas naša djeca željna.“

Svaki drugi ispitanik koji radi u trgovačkoj djelatnosti radi tri ili više nedjelja u mjesecu, a 51% radnika radi praznicima.

„Taj rad i činjenica da moraju raditi nedjeljom na radnike utiče tako da u tim danima imaju visok nivo stresa“, navodi Osmić nalaze istraživanja.

77,2% ispitanih koji rade nedjeljom kažu da za taj rad nisu adekvatno plaćeni, a svi pokazatelji govore da mlađoj radnoj snazi rad u trgovinama nije atraktivan što će u budućnosti biti veliki problem na tržištu rada.

Upitani šta bi bila adekvatna zamjena za rad nedjeljom skoro 70% anketiranih je reklo da je to posebna naknada na platu u iznosu od 100KM do 125KM.

Devet od 10 ispitanih smatra da bi zabrana rada nedjeljom pozitivno uticala na slobodno vrijeme i kvalitetu života.

„96,4% je reklo kako bi to pozitivno uticalo na njihov život, 76,1% je reklo da bi neradna nedjelja pozitivno uticala na kućni budžet trgovaca. Čak 95,2% ispitanih smatra da bi fiksan slobodan dan bi pozitivno uticalo na produktivnost tokom radne sedmice“, rekao je Osmić govoreći o rezultatima istraživanja.

Ekspertica za javno mnijenje i politologiju i redovna profesorica FPN-a u Sarajevu Nermina Mujagić rekla je da istraživanje za nju ima značaj jer se ona inače bavi konfliktima, a ovdje se radi o rascjepu između radničke klase i kapitala.

„Čovjek ne prodaje robu, on prodaje i sebe. Istraživanje je pokazalo da dio građana BiH, a to su radnici u trgovini, ne žele da prodaju sebe“, istakla je Mujagić.

Građani koji podržavaju zabranu rada nedjeljom kazali su da trgovci zaslužuju odmor nedjeljom, a 56,9% onih koji podržavaju neradnu nedjelju podržavaju i još jedan neradni dan u sedmici.

„Nedjelja je najčešće dan bez školskih obaveza. Dan kada većina uposlenih u javnom sektoru slobodna, onda vi možete od ujutru do naveče planirati dan. Ako vam je utorak slobodan dan, a jedno dijete je prva smjena, a drugo druga smjena, teško je planirati. Ili ako ste samac, pokušajte se sa društvom organizovati za druženje u utorak“, navodi Osmić razloge zašto slobodan dan treba biti baš nedjelja.

Na pitanje: „Da li će podrška nacrtu zakona o zabrani rada nedjeljom i praznicima uticati na vaše glasačke preferencije na izborima 2024“,  49,8% ispitanih je odgovorilo sa – da.

„Svaki drugi uposlenik u trgovačkoj djelatnosti kaže da od podrške donosioca odluka zakonu, zavisi njihov glas. Imamo vrlo jasnu želju onih koji rade u trgovačkim djelatnostima da žele jedna fiksan dan na osnovu kojeg žele planirati svoje obaveze“, dodao je Osmić.

Istraživanje je provedeno u julu 2024. na uzorku od 1452 ispitanika. Zakon o zabrani rada nedjeljom je u parlamentarnoj proceduri, a nakon što su ga u formi nacrta usvojila oba doma Parlamenta FBiH tokom ljeta je bila otvorena javna rasprava o zakonu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije