Dan kada je propao gigant: Najveći ekonomski potres od Velike depresije koji je promijenio svijet

Dana 15. septembra 2008. godine, svijet je svjedočio jednom od najdramatičnijih trenutaka u istoriji moderne ekonomije – bankrotu investicijske banke Lehman Brothers. Ovaj događaj označio je početak najdublje financijske krize od Velike depresije, koja je potresla globalna tržišta, dovela do ogromnih gubitaka radnih mjesta i duboko uzdrmala povjerenje u globalni financijski sistem. Lehman Brothers, jedna od najvećih i najstarijih investicijskih banaka na svijetu, preko noći je postala simbol kolapsa povjerenja u financijski sektor, čiji je pad bio katalizator za lavinu financijskih problema širom svijeta.

Reakcija vlada i centralnih banaka uslijedila je brzo – uvođenjem paketa pomoći, smanjenjem kamatnih stopa i programima za stabilizaciju bankarskog sektora. Unatoč tim naporima, globalna recesija je trajala do 2009. godine, s dugoročnim posljedicama koje su se osjećale još nekoliko godina nakon toga.

Postepeni oporavak počeo je 2010. godine, kada su neka tržišta počela pokazivati znakove stabilizacije, a svjetske ekonomije su se počele prilagođavati novom financijskom pejzažu. Međutim, puni povratak na prekrizne nivoe trajao je duže, a povjerenje investitora i dalje je bilo krhko. Mnoge zemlje uvele su strože regulacije bankarskog sektora kako bi spriječile ponavljanje slične krize u budućnosti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Oporavak je bio neujednačen, s različitim brzinama među regijama, ali do sredine 2010-ih, globalna ekonomija je počela pokazivati stabilniji rast, iako s trajnim posljedicama na politiku, regulaciju i ponašanje investitora.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije