<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

100 miliiona radnika morat će promijeniti zanimanje do 2030. godine: Provjerite jeste li među njima

Ovi su prvi na udaru

30. januar 2023, 1:41

Prema istraživanju konzultantske kuće McKinsey, koje je obuhvatilo osam velikih ekonomija – Kinu, SAD, Indiju, Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku, Njemačku i Japan – ukupno 100 miliona radnika morat će promijeniti zanimanje do 2030. godine.

Porast će potražnja za radnicima viših kvalifikacija, poput zdravstvenih radnika, STEM zanimanja i slično, dok će opadati potražnja za srednje i niskokvalificiranim radnicima, poput radnika u proizvodnji ili restoranskoj industriji.

Smanjit će se potražnja i za jednostavnijim uredskim zanimanjima. A posebno bi mogli biti traženi oni koji rade poslove vezane za zelenu ekonomiju, vjetroelektrane, solarne panele i slično, s obzirom na to da najrazvijenije zemlje planiraju velika ulaganja na tom području.

Većina razvijenih ekonomija suočava se sa starenjem stanovništva, pa nije teško predvidjeti da će i u budućnosti rasti potražnja za medicinskim osobljem, njegovateljima, asistentima u kući i svim ostalim zanimanjima vezanim za pomoć starijim osobama.

S druge strane, vidljivo je da se trgovine sve više automatiziraju, više čak ni u Hrvatskoj nije atrakcija vidjeti samoposlužnu blagajnu, a u svijetu postoje i potpuno automatizirane trgovine, bez osoblja. Iz svega toga je jasno da će se smanjiti potreba za radnicima u trgovini, piše Telegram.

Hoće li se u budućnosti raditi od kuće ili u uredu? Odgovor je – kombinirano. Naime, McKinsey je u osam promatranih zemalja analizirao 2000 zadataka u oko 800 poslova te su došli do zaključka da u naprednim ekonomijama oko četvrtine radne snage može raditi od kuće u rasponu od tri do pet dana sedmično.

Naravno, postoje poslovi kod kojih je mogućnost rada na daljinu vrlo mala, a obično se radi o niže plaćenim poslovima koji su na udaru automatizacije. No, hibridni rad, kombinacija rada u uredu i od kuće, za veliki broj radnika postat će uobičajen.