#ЖенеБиХ: Након толико историје која је била исписана мушким постигнућима, крајње је вријеме да се присјетимо женских

Наша главна порука је она коју смо написале и као уводну поруку у самој књизи, а то је да су прошлост, садашњост и будућност и женске.

Maja Isović Dobrijević / 07. март 2019

Autorice projekta #ŽeneBiH - Masha Durkalić, Hatidža Gušić, Amila Hrustić. Foto Imrana Kapetanović

У марту прошле године три активистице из Сарајева, Амила Хрустић Батовања, Маша Дуркалић и Хатиджа Гушић покренуле су кампању прикупљања новца за издавање своје књиге #ЖенеБиХ и за неколико сати скупиле су и више донација од очекиваног. У књиги која је недавно изашла у јавност налазе се биографије и илустрације више од 50 жена које су у БиХ разбијале стереотипе и радиле на промоцији женских права.

За БУКУ са ауторкама књиге разговарамо о важности иницијативе коју су покренуле, резултатима које су оствариле, положају жена у БиХ и другим темама.

Недавно је изашла књига #ЖенеБиХ. Колико је ова књига данас важна?

Амила Хрустић Батовања: Књига #ЖенеБиХ недавно се нашла у рукама првих читатеља и читатељица, особа које су резервирале свој примјерак током цроwдфундинг кампање из септембра и октобра 2018. године и тако нам заправо омогућиле да ову књигу издамо. Књигу смо издале самостално, и сав уложени рад и труд нас три, као ко-креаторица и ко-ауторица ове иницијативе, био је волонтерске природе, од почетка до краја. Сматрамо да је ова књига важна зато што оваквих књига у БиХ једноставно - нема. Не постоји много књига које су посвећене женским постигнућима и које подсјећају на важност женског залагања за боље друштво. Књига #ЖенеБиХ је, у том смислу, нажалост, још увијек нека врста “инцидента”. Но, у питању је један позитиван инцидент, инцидент који ће, надамо се, довести до повећања женске видљивости у нашем друштву, те потакнути и бројне друге људе да креирају различите иницијативе о подизању свијести о женским постигнућима.

Прошло је годину дана од покретања иницијативе #ЖенеБиХ и ова књига је на неки начин круна те приче. Колико је важно радити на што већој видљивости жена у нашем друштву?

Масха Дуркалић: Жене чине пола посто свјетске популације, па тако и пола популације БиХ. Самим тим, рекле бисмо да је изнимно битно радити на што већој видљивости пола наше популације, јер је очигледно постигнућа те половине нису довољно видљива чим постављамо питања колико је важно радити на њиховој видљивости. Реакције на нашу кампању из марта прошле године показале су колико је нашој јавности потребно представити женска постигнућа, успјехе, све помаке који су направљени захваљујући женама. Мала кампања коју смо направиле прошле године поводом Мјесеца женске хисторије била је увод у креирање ове књиге, која се заправо и десила јер смо биле потакнуте позитивним реакцијама људи на визуале и биографије које смо свакодневно објављивале на нашим друштвеним мрежама. На видљивости жена и женских постигнућа потребно је радити сваког дана, јер женски рад не смије бити невидљив, женска постигнућа се не смију сводити само на приватну сферу и бесплатни емоционални рад, а све оно што су жене досад постигле и допринијеле бољем друштву мора бити познато свима, јер у супротном оне падају у заборав, а скупа са њима и све сјајне ствари које су направиле. Драго нам је што се о женским правима и положају жена у друштву говори све више, но примјећујемо исто тако да се о овој теми много више разговара и извјештава у периоду око Међународног дана жена. Ове иницијативе не требају бити ограничене само на овај период, него требају трајати читаве године, јер жене око нас наше друштво мијењају и чине бољим сваког дана. Нефер би било сјетити их се због тога само једном у години.

Које су жене из књиге на вас посебно утјецале, које би овом приликом издвојиле и зашто?

Хатиджа Гушић: Све жене које се налазе у књизи су нас на неки начин инспирисале својим животима и/или постигнућима. Трудиле смо се да уврстимо барем дио жена које су заслужне за наше право да се образујемо, да гласамо, да имамо слободе и права која оне нису имале, него су их морале изборити на тежи начин. Свима њима дугујемо да наставимо њихову борбу, да освајамо своје мјесто у јавном простору, јер борба за равноправност још увијек није у потпуности изборена. Управо због тога смо у ову књигу уврстиле и савременице које се кроз свој рад у времену у којем сада живимо баве битним питањима женског ангажмана, и унапређују женска права кроз свој рад.

 

 

Колико сте задовољне цјелокупном годишњом кампањом која је иза вас?

Амила Хрустић Батовања: Обзиром да је наша кампања настала у марту прошле године, и да је креирана уз помоћ искључиво волонтерског рада нас три, које имамо властите сталне послове, и обзиром на то да смо годину дана радиле сваког дана, без одмора, без празника и без престанка, те да смо успјеле направити сурадњу са 50 бх. креативки, јако смо задовољне што је тај рад препознат и битан заједници која нас је подржавала на сваки начин, укључујући и финансијски. Чињеница да смо направиле најуспјешнију цроwдфундинг капању у БиХ, која је потребни износ прикупила за 24 х, а до краја самог трајања и пет пута више потребних средстава, нама је и више него довољна да будемо задовољне. Посебно нам је драго што свакодневно примамо нове приједлоге и добивамо нове информације о различитим изузетним женама из бх. хисторије које нису у књизи, и што је наша иницијатива инспирисала неке сличне иницијативе у регији - попут иницијативе #ЖенеМК, која је 1. марта почела на властити начин обиљежавати Мјесец женске хисторије објављивањем биографија и илустрација значајних жена из Македоније. С друге стране, научиле смо много тога током самог процеса рада на књизи, као и рада на кампањи, што је искуство које изузетно цијенимо, а посебно смо сретне да смо кроз рад на књизи упознале многе дизајнерице, умјетнице и илустраторице из БиХ, те да смо заједнички учествовале у креарању књиге.

Колико су активизам жена и иницијативе које у фокус стављају жене моћан алат да се побољша видљивост жена, кад говоримо о видљивости мислим на успјехе жена , али и на проблем са којима се жене свакодневно суочавају?

Масха Дуркалић: Било би добро када би жене у БиХ феминистички активизам почеле посматрати као начин да постигну више видљивости, као и да остваре више родне равноправности. То, нажалост, још увијек није случај. Феминистички активизам је прилично изолован, и ограничен махом на активности невладиних организација, што је уреду и разумљиво с обзиром на околности, али активизам је за све, и припада свима. Активизма никад не треба бити доста у том смислу, но активизам који ће скренути пажњу на женска права би требао бити конкретан у својим циљевима, а поготово у изведби. Кроз реализацију свих активности иницијативе #ЖенеБиХ трудиле смо се бити што конкретније у ономе што смо радиле, не би ли оно што, такорећи, иза ове иницијативе остаје, било употребљиво и за друге људе, групе, иницијативе, пројекте, поготово у активистичком смислу. #ЖенеБиХ је умјетничка, истраживачка и активистичка иницијатива, и наша је највећа жеља да све што је у склопу ње произведено пронађе своје мјесто у будућности, у неким новим истраживачким, умјетничким и/или активистичким иницијативама. Коначно, сам активизам не може бити продуктиван ако јасно и гласно не захтијева оно што је потребно, а то је, барем у овом случају, родна равноправност. Ми смо направиле читаву књигу да бисмо скренуле пажњу на потребу за родном равноправношћу и већом видљивошћу женских постигнућа, и ова књига је наша порука бх. јавности да жене требају и морају бити равноправне у бх. друштву.  

Шта значи бити жена данас у БиХ?

Хатиджа Гушић: Бити жена у БиХ значи исто што и бити жена у било којем дијелу свијета, а то подразумијева константну борбу за равноправност. Нажалост, нигдје у свијету не постоји потпуна родна равноправност. Због политичке и економске ситуације, у БиХ је доста теже залагати се за равноправност него у неким развијенијим државама свијета. Додатна отежавајућа околност су и дубоко укоријењени патријархални ставови. Међутим, морамо се сваког дана подсјећати да је у БиХ стање женских права много боље него стање у неким другим државама свијета, и због тога је потребно да се сваког дана свако од нас труди да промиче видљивост жена и женских успјеха у јавном простору. Такођер се морамо подсјећати на то да су бх. жене избориле нека од својих права много раније него жене у другим дијеловима свијета, а ипак данас имамо ситуацију да се права жена много мање поштују у БиХ, него у тим земљама. Битно је да не допустимо да се у том смислу крећемо ретроградно.  

У сусрет Осмом марту. Која је Ваша порука, како женама, тако и мушкарцима?

Амила Хрустић Батовања: Наша главна порука је она коју смо написале и као уводну поруку у самој књизи, а то је да су прошлост, садашњост и будућност и женске. Након толико хисторије која је била исписана мушким постигнућима, крајње је вријеме да се присјетимо женских, да обратимо пажњу на њих и у садашњем времену, као и да охрабримо будуће генерације које ће бити заслужне за бројна наредна постигнућа која ће наше друштво, без сумње, учинити много бољим мјестом.

Које су активности које планирате када је књига у питању, али и сама кампања?

Масха Дуркалић: Изложба у Умјетничкој галерији БиХ ће заокружити једногодишњи интензивни рад на креирању књиге #ЖенеБиХ, а бит ће и прилика да представимо сјајне илустрације 50 илустраторица, дизајнерица и умјетница које су се окупиле око овог пројекта. Поред тога, на изложби ће бити представљено и 11 минијатурних портрета жена од полимерне глине које је за цроwдфундинг кампању израдила бх. минијатуристица Селма Махмутовић. Изложба ће у Умјетничкој галерији БиХ бити отворена до 16. марта. У наредном периоду ћемо наставити размишљати о томе како да наставимо рад на иницијативи #ЖенеБиХ, као и о начинима промовирања књиге #ЖенеБиХ. Обзиром да је у питању волонтерска иницијатива, на којој радимо након наших свакодневних послова, тешко нам је ускладити све обавезе и због тога често не можемо остварити све жељене и планиране активности, али ћемо се трудити да и у будућности наставимо подсјећати на женске доприносе и повећавати видљивост жена и њиховог рада.

Многе читаоце ће сигурно занимати и како могу купити књигу?

Хатиджа Гушић: Информације о куповини књиге ћемо објавити након отворења изложбе илустрација и промоције књиге. Тренутно радимо на финализацији тих детаља, али желимо напоменути да ће дио књига бити доступан и у слободној продаји, као и неки од попратних материјала попут беджева, цекера, постера и боокмарка. Све информације ће бити објављене у догледно вријеме на нашој интернет страници зенебих.ба, као и на нашим друштвеним мрежама.

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.