Зашто су пролонгирани преговори са ММФ?! Како ће БиХ пронаћи потребне паре?

Преговори око новог аранжмана ММФ од 1,5 милијарди евра за Босну и Херцеговину су пролонгирани.

BUKA portal / 12. јануар 2021

ије дошло до усаглашавања свих нивоа власти у БиХ, иако су многи новац од ММФ већ испланирали за трошење.

Међународни монетарни фонд је властима у БиХ поставио бројне услове, а највећи камен спотицања међу ентитетима био је захтјев за успостављање централног регистра рачуна физичких лица, што је уједно и највећи разлог зашто траншу ММФ Босна и Херцеговина још није добила, сматра економиста Зоран Павловић.

– Познато је да су несугласице у вези с банкарским рачунима. То значи одређен облик контроле Централне банке БиХ над свим рачунима у држави. То није било претходно дефинисано, па је изгледало да се улази у ниво преноса ентитетских овлашћења – каже Павловић.

Он наглашава да аранжман није пропао.

– Аранжман није пропао, већ је стопиран поступак преговора зато што је преговарање које је обављено продужено због усаглашавања још неких услова, за писмо намјере. Ти договори су уједно ушли у божићне празнике на западу, када нико не ради – каже Павловић.

Додаје да преговори још нису завршени.

– Може се очекивати да се наставе преговори, већ од сада, јер ситуација није завршена. Они су усаглашени у значајној мјери, али има ствари које још нису и с којима се не слажу Федерација и РС. Сигурно је да се може очекивати наставак преговора сваки дан, односно усаглашавања тих спорних питања – истиче Павловић.

Проблем је што су многи на раличитим новоима власти унутар БиХ новац од ММФ већ испланирали за трошење и “уградили” у буджете за ову годину. Тај је кредит неопходан, сматра Павловић.

– Мислим да су већ неке консултације обављене, јер је дефинитивно неопходно обезбиједити тај кредит. С једне стране због ликвидности ентитетских буджета, а с друге стране питање је колико ће то бити усмјерено према привреди и онима који имају потребу за тим, као што су здравство, привреда и очување радних мјеста – додаје Павловић.

 

О ангажману с ММФ одлучује Фискални савјет БиХ на чијем је челу предсједавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија. Упркос бројним сједницама овог вијећа, није дошло до приближавања ставова унутар БиХ.

 

Како је раније саопштено након састанка с представницима ММФ, министар финансија и трезора БиХ Вејкослав Беванда изјавио је да је за њега прихватљиво Писмо намјере које је било предложено и није био против овог аранжмана.

Дио економске струке негативним је оцијенио начин како власт поступа са средствима које добије од ММФ, траживши крајем прошле године од међународних кредитора јасне услове, посебно у домену јавних набавки, запошљавања и борбе против корупције. Сматрају да се добијени новац усмјерава у текућу буджетску потрошњу, без било какве јасне намјене и провођења обећаних реформи.

Зоран Павловић истиче да су средства ММФ уско повезана и са средствима Европске уније за макрофинансијску помоћ од 250 милиона евра.

– Постоји једна пресија на БиХ од Европске уније за тих 250 милиона евра, које дају у неповрат. Постављају се слични услови које је тражио ММФ. Врло вјероватно ће доћи до прихватања тих услова да би се могло ићи даље. Питање је како ће то ићи и којом динамиком, али према неким информацијама, вјероватно ће наше ентитетске власти све то прихватити, јер тренутно нема другог начина финансирања потреба – закључио је Павловић.

Српскаинфо.цом


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.