Вриједности које носимо из породице су база за жене лидерице које мијењају систем

Страх од система је неприхватљив

BUKA portal / 13. новембар 2020

 

„Моја основна водиља током тужбе за мобинг коју сам поднијела и у коначници добила, била је да покажем да у овој држави постоје закони које сви морају поштовати без обзира на функцију и положај. Важно ми је било да покажем да се може добити процес против надређених, поготово у јавној управи, да охрабрим многе који пролазе кроз слично или исто искуство, које је сада коначно иза мене“, истакла је Дуња Пејић, једна од успјешних, храбрих жена које су дио кампање „Ја гласам за жене“.

Неколико дана пред локалне изборе у Босни и Херцеговини, важно је бирати не само жене него и оне који ће се на одговоран и частан начин опходити према својим колегама и колегицама.

Како истиче Дуња, друштво би требало да има подстицајну улогу да охрабри људе да се боре за своја права, међутим, будући да то није случај, одгој и вриједности којима су људи још као дјеца научени у многоме одређује њихову спремност и храброст и за овакве животне битке. „У породици правника у каквој сам одрасла често се причало о праву, правди, једнакости и данас сам особа која је још у дјетињству охрабрена да кажем шта мислим, без обзира хоћу ли добити подршку или не, те да се без страха борим како за своја тако и туђа права“, објашњава Дуња, иначе магистрица туризма и културне индустрије.

 

„Иако смо одрасле у породици у којој се равноправност подразумијевала временом, а поготово откако сам отворила своју адвокатску канцеларију сам схватила да ме странке, па чак и жене другачије посматрају и да је бити жена у доминантно мушкој професији заиста теже“, истиче Вања Павловић, Дуњина млађа сестра, али она која је увијек била задужена за рационалнији приступ стварима. Како каже, Дуња се увијек руководи срцем, што ју је често и нервирало, али је схватила да је управо у томе Дуња нашла снагу да издржи тешку правну битку како би својим примјером помогла другима.

„Њена храброст ме научила да водити се срцем значи учинити исправну ствар и да без учешћа срца нема ни борбе за правду“, истиче Вања наглашавајући колико је важно бити храбар у заузимању за своје принципе, јер се само тако може мијењати систем. Такођер, напомиње како је у том процесу важно васпитавање на другачији начин, едукација жена те у коначници економско оснаживање без којег нема равноправности.

Кампања "Ја гласам за жену" подржана је од стране Владе Уједињеног Краљевства, Владе Швицарске и Владе Краљевине Низоземске, а имплементира је Wестминстер фондација за демократију у партнерству са ЦЕИ Нахла. Иницијатори ове идеје позивају организације цивилног друштва, институције, политичке странке, медије, представнике међународне заједнице, те све појединце широм земље да се укључе у кампању и допринесу напретку босанско-херцеговачког друштва. Више о женама из цијеле Босне и Херцеговине и њиховим инспиративним причама може се наћи на званичним профилима на друштвеним мрежама Кампање Фацебоок, Инстаграм, Тwиттер, Yоутубе.

 


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.