УКЦ РС: Неодговорни појединци отуђују средства за хигијену која се постављају сваки дан!

Све се ради по процедурама

Maja Isović Dobrijević / 22. август 2019

Foto: BUKA

 

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске средства за хигијену се набављају редовно, како и саме процедуре налажу, речено нам је из ове установе.

"Средства за хигијену се свако јутро редовно постављају у тоалете, а у току дана постављају се према потреби и утрошку истих. Приликом контроле Републичке здравствене инспекције која је недавно контролисала тоалете у УКЦ РС, установљено је да у појединим тоалетима у датом тренутку нису затечена средстава за хигијену, док је већина тоалета приликом контроле била снабдијевена истим. Дакле, радило се о тренутно затеченом стању које се већ у наредном сату промијенило, а не о недостатку хигијенских средстава", кажу за БУКУ из УКЦ БЛ.

Напомињу да је УКЦ РС највећа здравствена установа у Републици Српској са великом флуктуацијом људи на дневном нивоу, од 10 000 до 15 000 људи, тачније близу 3000 запослених, 1200 лежећих пацијента, 5000 амбулантних пацијената, 2000 – 3000 људи који долазе у посјету лежећим пацијентима, те 2000 студената и ученика на пракси.

"То имплицира да је велика потрошња хигијенских средстава, а нажалост, примјећено је да се појединци неодговорно односе према потрошном материјалу, те га отуђују. С обзиром на чињеницу да се ради о преко сто санитарних чворова, изузетно је тешко у сваком моменту контролисати њихову опскрбљеност хигијенским средствима".

Подсјетимо да је Републичка здравствена инспекција у ванредној контроли утврдила да су тоалети на Универзитетском клиничком центру Републике Српскеу дотрајалом стању, јер је ријеч о давно изграђеним, нереконструисаним објектима. Чистоћа постојећих санитарија је на задовољавајућем нивоу, међутим није осигурано континуирано снабдијевање средствима за одржавање хигијене, тоалетним папиром, сапуном и убрусима за брисање руку.

Инспектор је обишао тоалете у Инфективној клиници, Клиници за кожне и полне болести, Клиници за гинекологију и акушерство и тоалете за пацијенте у склопу специјалистичких амбуланти поликлинике у јужном крилу.

"Обиласком наведених просторија утврђено је да су тоалети у дотрајалом стању, јер је ријеч о давно изграђеним, нереконструисаним објектима. Чистоћа постојећих санитарија је на задовољавајућем нивоу, међутим није осигурано континуирано снабдијевање средствима за одржавање хигијене, тоалетним папиром, сапуном и убрусима за брисање руку", напомињу.

На проблеме са недостатком основних средстава за хигијену на УКЦ РС упозорио је и бањалучки адвокат Дарио Сандић који се раније јавио Испекторату РС везано за овај проблем.

И аквисти из Рестарта прије два мјесеца су указивали на проблеме на Гинекологији, а у мају су одржали и протесте испред Клинике за гинекологију и акушерство на УКЦ РС у Бањалуци.

Упозоравали су да недостају лијекови, али и хигијенска средства. Они су тада донирали и симболичну донацију хигијенских средстава.

 

Везан текст:

Инспекција утврдила: Тоалети на УКЦ РС дотрајали, нема тоалетног папира, сапуна ни убруса!

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.