Терзић: Заједница названа ЕУ је пала на испиту солидарности

Предсједница Европске Комисије (ЕК), Урсула вон дер Леyен, потврдила је увођење забране извоза извоз медицинске опреме ван Европске Уније (ЕУ).

BUKA portal / 16. март 2020

 

У саопштењу коју је издала, Вон дер Леyен потврђује да забрана важи за цијелу територију ЕУ у циљу задржавања довољних залиха унутар блока.

"Морамо заштитити наше здравствене раднике који су у првој линији одбране против вируса. Морамо их заштитити заштитном опремом - маскама, рукавицама, заштитном одец́ом итд”, истакла је Вон дер Леyен у видео поруци.

Ова одлука је ступила на снагу у недјељу увече и важиће наредних шест недјеља

Алмир терзић, новинар и аналитичар разочаран је оваквом одлуком Европске уније.

„Можете ме схватити како хоћете, али ЕУ за мене је овим де фацто престала да постоји. Умјесто једни другима да помажу они се самоизолирају. Разумијем мјере, али гдје је помоћ Италији, Шпанији које су у критичном стању. Није довољно заштитити само себе. Треба и комшије. Јер, сигуран комшија јамчи и твоју сигурност. Заједница названа ЕУ је пала на испиту солидарности. Британија је очито то на вријеме препознала. Видјет ћемо хоће ли и други“, казао је Терзић.

Иначе, Њемачка ће од понедјељка ујутру дјеломично затворити границе са Француском, Аустријом, Швицарском, Данском и Луксембургом у настојању да пооштри мјере спречавања ширења корона вируса.

Ова мјера се односи на особе без јаког разлога за улазак у земљу, док ће особе које свакодневно прелазе границу путујући на радна мјеста и даље бити у могућности да то чине, као и роба. Истовремено, грађанима Њемачке који се налазе у сусједним земљама бит ће дозвољен повратак. У Њемачкој је короном заражено око 4.000 особа, а 11 је преминуло. Сусједне земље Данска (која биљежи први смртни случај), Пољска и Чешка већ су затвориле границе. Њемачки сусједи Холандија и Белгија нису угрожене вирусом. Грчка биљежи пораст случајева заразе на 331, од тога 103 у само једном дану.

Смртни исход у Великој Британији је скочио на 35, а Француска која је најугроженија европска земља послије Италије, затвара угоститељске и друге објекте који нису од виталног значаја.
Румунија је у понедјељак прогласила ванредно стање.

Само у току 24 сата у Италији је забиљежено 3.590 нових случајева, што представља повећање од 100 више у односу на дан раније. У овом тренутку укупан број обољелих у тој земљи износи 24.747 док је број смртних случајева скочио на 1.809. Више од половине заражених је у регији Ломбардиа – 13.272 случаја и 1.218 фаталних исхода.

Болнички капацитети су већ доведени у питање, те ускоро неће бити кревета за интензивну његу па се планира привремена болница са 500 кревета за интензивну терапију у два павиљона на миланском сајму.

Стручњаци Свјетске здравствене организације тврде да се велика већина обољелих опорави унутар двије седмице.

У Шпанији је у посљедња 24 сата удвостручен број смртних случајева од корона вируса и сада износи 288, док укупан број обољелих износи 8.000.

У Аустрији је потврђено 800 случајева заразе, а на снази су и рестриктивне мјере кретања становништва којем је допуштено да излази из куће само у случају нужде.

У Великој Британији, старија популација ће ићи у самозолацију у периоду од четири мјесеца ради самозаштите. Такођер се ради на изради знатно већег броја респиратора.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.