Шта нас чека када пандемија коронавируса заврши? Неке ствари никад више неће бити исте

Пандемија коронавируса дословно је успорила свијет, затворила људе у њихове домове, зауставила начин живота на који смо до сада навикли

BUKA portal / 17. април 2020

На ситуацију која нас је на свјетској разини затекла протеклих мјесеци мало тко је био спреман. Пандемија коронавируса дословно је успорила свијет, затворила људе у њихове домове, зауставила начин живота на који смо до сада навикли и - подсјетила нас још једном на то колико смо мали и немоћни пред 'невидљивим непријатељем'.

Многи предвиђају да ће тренутно глобално стање, потакнуто пандемијом коронавируса, стати уз бок повијесним догађањима попут Велике депресије или глобалне финанцијске кризе из 2008. године, због чега је свакако оправдан страх од друштвених и економских промјена које нас чекају.

Диљем свијета знанственици се боре у проналаску лијека за болест Цовид-19, но поставља се питање - што нас чека у тренутку када напокон побиједимо опасни вирус и суочимо се са свијетом којег смо 'ставили на чекање'. На порталу Маркер, наводе седам могућих сценарија.

ЈЕДАН СЕКТОР НЕ ТРЕБА СТРАХОВАТИ

Изолација у домовима и затворене трговине резултирале су повећаним интересом за онлине и бесконтактну купњу стога се предвиђа да би, барем краткорочни побједници ове ситуације, требали бити они који пружају робу и услуге без потребе да ступе у физички контакт са својим купцима.

Побједници у овој категорији свакако би могли бити пружатељи 'цлоуд цомпутинг услуге' попут Слацка, Зоома, Мицрософта те осталих твртки за виртуалну стварност попут Оцулуса и Нетфлиxа. Промет на друштвеним медијима ће порасти, али приходи од оглашавача трпјет ће због слабе потражње осакаћене нарушеном економије.

У кратком року, издигнут би се могли и пружатељи услуге е-купње те доставе хране и основних потрепштина. А кад се економија на крају побољша, ови ће добици углавном потрајати захваљујући до тада већ укоријењеним навикама купаца.

ПРИПРЕМИТЕ СЕ НА НОВИ НАЧИН РАДА

Многи од нас већ су се навикнули на рад од куће. Почели смо се трудити не бити уз компјутер у пиджами и непочешљани, а онлине начин рада сада већ прихваћамо као једини могући. Разлог томе је вјеројатно подсвјесна нада да ћемо се ускоро сви вратити на своја рана мјеста, но излазак из пандемије за неке би послодавце могао бити знак да покушају и даље оставити своје раднике на 'раду од куће'. 

Технологија рада на даљину већ сада је поприлично унапријеђена те је радницима, а и послодавцима омогућено квалитетно обављање посла и комуницирање путем онлине платформи, па не би било изненађујуће да овај стил рада постане примаран. С друге стране, то би могло проузроковати озбиљан ударац тржишту пословних некретнина, будући да би многи сектори могли имати квантитативно мању потребу за физичким радним мјестима. 

Начин рада од куће такођер би могао довести до егзодуса радника из великих градова те до њиховог пресељења у мање напучена подручја с нижим трошковима живота

АУТОМАТИЗИРАЊЕ ПОСЛОВА

Бројне твртке, да би преживјеле економску и финанцијску кризу, морат ће отпустити одређени број (мање продуктивних) радника те аутоматизирати оно што се да аутоматизирати - но такав облика рада претпоставља и бројна знања којима ће послодавци и радници требати руковати у новој економији након кризе.

Дугорочно гледано, велики број твртки могао би увидјети да послове који се обављају на даљину могу обављати и високо квалифицирани радници у земљама с нижим трошковима. Укратко, послови ће се прво премјестити из пословних у кућне увјете, а с временом ће се пребацити с удаљених домаћих позиција на удаљене прекоморске.

МЕДИЦИНСКЕ ИНОВАЦИЈЕ

Након изласка из кризе, и медицина какву данас познајемо промијенит ће се. Телемедицина тако би могла постати нови нормални стандард. Лијечници у Сједињеним Државама већ сада обављају даљинске посјете преко државних линија, могу слати е-пошту и  обављати видео позиве с пацијентима.

Пружатељи здравственог осигурања сада морају плаћати услуге телемедицине. Иако су ове мјере најављене као привремене, они који су сада имали искуства из прве руке с погодношћу и економичношћу телемедицине неће је се тако лако одрећи.

Телемедицина побољшат ће се и проширити се - бољим тестирањем и дијагностиком код куће те свеприсутним усвајањем носивих производа који континуирано прате појаву симптома.

ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ

Пандемија је присилила и бројна свеучилишта да наставу премјесте у онлине формат, а настави ли се овај стил предавања, студенти би се могли на јесен запитати - колико смисла уопће има плаћати академску годину и студентски живот у другом граду. 

Свеучилишта ће се у том случају суочити с притиском како смањити трошкове  те би могући излаз могли пронаћи у хибридном моделу наставе који фронталну наставу своди на онлине задатке темељене на пројектима и студентске радне групе. То ће драматично смањити трошкове, а истодобно ће најбољим инструкторима омогућити да своје знање усмјере на више ученика.

КРЕТАЊЕ РОБЕ И ЉУДИ

По завршетку пандемије, предвиђа се да ће се људи, али и роба све мање кретати што би могло довести до пропадања међународне трговине. Како би ојачале своју способност преживљавања тијеком дужих раздобља економске самоизолације, владе многих земаља потрудит ће се ојачати домаће производне капацитете.

Тим слиједом, корпорације ће све више фаворизирати отпорност централизираних домаћих ланаца опскрбе у односу на учинковитост глобализираних.

Зракопловне твртке, угоститељство и туризам доживјет ће снажан пад потражње тијеком, а и непосредно након кризе.

МУЛТИЛАТЕРАЛНА СУРАДЊА

Након почетног повлачења глобализације, многе земље могле  би спознати стварне технолошке и вирусне пријетње, због чега би излаз из проблема могле потражити у међународној сурадњи. Усвајајући осјећај прагматичног интернационализма, земље би развиле међународне норме, суставе праћења и извјештавања те координиране планове за реагирање и кризне ситуације.

Координирани глобални договор, тијеком сљедеће пандемије, учинио би да наредбе о самоизолацији буду учинковите, скратила би се економска обустава и надамо се - спасили бројни животи.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.