Српскаинфо открива КАТАСТРОФАЛНЕ РЕЗУЛТАТЕ вјештачења земљишта у “Инцелу”: Пиралена има 2.800 ПУТА ВИШЕ од дозвољеног

Поједини дијелови земљишта у “Инцелу” у Бањалуци имају 2.800 пута више канцерогеног уља пирален у себи него што је дозвољено, ексклузивно откривају извори Српскаинфо.

BUKA portal / 16. јун 2019

 

Наш портал је имао увид у прво вјештачење које је обављено у “Инцелу”, а које је забринуло стручњаке.

– Резултати су дословно ужасни. На појединим мјестима је било толика концентрација пиралена, да то нико није очекивао – рекао је саговорник Српскаинфо укључен у истрагу око пиралена у Бањалуци.

Овим резултатима је још једном потврђено писање Српскаинфо о еколошкој катастрофи која се десила у Бањалуци, а која још увијек пријети Бањалучанима.

Прије пар мјесеци еколошка инспекција Града Бањалука у кругу “Инцела” на осам мјеста изузела је земљиште и тестирале га на пиларен и друге тешке метале. Резултати су потврдили да је земљиште загађено, али су се резултати крили од јавности, због тежине загађености.

Према Закону о пољопривредном земљишту у ФБиХ дозвољена количина пиралена је 0,2 милиграма у сухом тлу.

– Резултати анализе су показали да на појединим мјестима има 2.800 пута више пиралена у земљишту него што је дозвољено. Најмања концентрација је била око 50 пута више него што је дозвољено. Када су у питању просјечне вриједности пиралена, на свим контролним тачкама га је било за око хиљаду пута више него што је дозвољено, што је ужасно и опасно – открива извор Српскаинфо.

Осим канцерогеног пиралена, оно што је забринуло стручњаке јесу и резултати вјештачња на опасне метале. Такође, и ови резултати су били забрињавајући.

– Ово вјештачење је показло да је земљиште у “Инцелу” посебно загађено оловом. Гранична вриједност за олово у земљи износи између 50 и 100 у зависности од врсте земље, а у “Инцелу” га на појединим мјестима има и за 200 пута више – истиче наш саговорник.

Када је у питању тестирање на живу и бакар, такође је потврђено да је ово земиљиште загађено са њима. У просјеку живе и бакра имао до 20 или 30 пута више него што је дозвољено.

Директор Института за заштиту за екологију РС Предраг Илић рекао нам је да је јуче одржан састанак управо око проблема загађености земљишта и да наредних дана очекују прве резултате.

 

– Неспорно је да је земљиште контаминирарно, само сада морамо утврдити колико је то отишло у ширину и дубину. До сада смо узели узорке на 44 локације и они су послани на вјештачење – каже Илић за Српскаинфо.

Он је додао да ће чим добију прве резултате обавијестити јавност, али да ће и Град Бањалука подузети све потребне мјере да се овај проблем ријеши.

Подсјетимо, Српскаинфо је почетком априла прва објавила серију текстова о еколошкој катастрофи у Бањалуци због загађености земљишта канцерогеним пираленом.

У међувремну у аферу “Пирален” се укључила полиција, али и Окружно тужилаштво у Бањалуци.

Град Бања Лука поднијеће кривичну пријаву против одговорних у предузећу “Еко трејд” и “Универзум”, након што је, током контроле Еколошке инспекције у кругу Пословне зоне “Инцел”, откривено незаконитог одлагање отпадних, индустријских материја.

Стручњаци о пиралену

Декан Еколошког факултета на НУБЛ Слободанка Павловић рекла је да пирален представља опасност за околину због његове токсичности.

– Иако је употреба пиралена знатно смањена од 1970-их година, утврђено је да онај који још увијек постоји у постојећој опреми или у ускладиштеном отпаду, представљају сталну пријетњу за околину. Међународна агенција за истраживање рака идентификовала је пирален као спој с канцерогеним особинама – истакла је Павловићева.

Жељко Алексић, који на поменутом факултету ради као виши асистент на предметима Здравствени аспекти и заштита животне средине и Еколошко управљање отпадом нам је појаснио и процедуру збрињавана земљишта када пирален исцури.

– Када пирален исцури у земљу, сву заражену земљу треба ископати у дубину до једног метра и ставити је у пластичну бурад.  Затим је најбоље да се ископа и бетонира глинене ров и да се у њега ставе ова бурад и затрпају. Осим тога и сав алат и одјећу, такође треба ставити у бурад и закопати у глинене ровове – каже Алексић.

Када је у питање уништавање пиралена, једини ефикасни начин је термичка разградња, али нигде на Балкану нема тих фабрика. Најближе су у Аустрији и Њемачкој.

Српска инфо


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.