Српска купује авион од 19 милиона КМ (ФОТО, ВИДЕО)

Набавка авиона, који је наручен у сивој боји, као што је и авион који већ посједује Српска, требала би да буде реализована у идућих мјесец дана.

BUKA portal / 23. септембар 2019

 

Док се Република Српска задужује на домаћој и Бечкој берзи, код комерцијалних банака, те моли за помоћ Србије како би одржала ликвидност, власт истовремено не жели да се одрекне луксуза те купује нови авион Цессна, вриједности 18,9 милиона марака, открива портал ЦАПИТАЛ.

Српска ће купити авион Цессна Цитатион ЦЈ4, који спада у категорију лаких авиона и који може да превезе до 10 путника на дужим летовима. Иако спада у категорију малих авиона корисници путују у релативном комфору, наводе из Цессна-е.

Кабина садржи шест потпуно самосталних сједишта, као и медијске прикључке, WИФИ могућност повезивања и систем управљања кабином Роцкwелл Цоллинс Венуе.

Авион посједује простор за освјежавање, извлачеће столове и доста простора за одлагање, што га чини комфорним.

ЦЈ4 је најбољи авион у серији ЦЈ авиона, са већом брзином и дометом од било којег другог малог авиона. ЦЈ4 има максимални домет од 4.009 километара, што га чини малим авионом најдужег домета.

Власт овим авионом без проблема може да путује на далеке дестинације, на примјер у Москву до које су и тренутним авионом летили званичници, али су се сусретали с проблемом ако би морали да чекају дуже на слијетање на аеродром.

Цијена за нови ЦЈ4 износи 9,41 милиона долара, односно око 16,2 милиона марака. Када се урачуна ПДВ, нови авион коштаће грађане Српске 18,9 милиона КМ.

 

srpska avion

 

Набавка авиона, који је наручен у сивој боји, као што је и авион који већ посједује Српска, требала би да буде реализована у идућих мјесец дана. Авион у новембру стиже на бањалучки аеродром, гдје му је већ резервисан хангар.

С обзиром да авион стиже ускоро, требало би да је Цессни већ уплаћен депозит од 1,4 милиона долара.

Портал ЦАПИТАЛ упутио је питања о куповини авиона предсједници РС Жељки Цвијановић и премијеру Радовану Вишковићу и одговоре ћемо, када и ако стигну, објавити.
Хеликоптери стижу у МУП и ЕРС

Директор „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС) Лука Петровић рекао је у петак да ЕРС предузеће купује хеликоптер.

Истакнуто је да би хеликоптер требао да буде стациониран у Требињу, те да служи за превоз пацијената.

Хеликоптерски сервис РС већ посједује хеликоптере којима превози пацијенте, а прошле године купљен је нови вишенамјенски хеликоптер „аугуста 119“, који је плаћен 9,4 милиона КМ.

Тада је наведено да Хеликоптерски сервис има два оперативна хеликоптера, а да је најновији стар 30 година.

Поред тога, и МУП купује три нова хеликоптера у вриједности од 42 милиона марака без ПДВ-а.

Један од хеликоптера треба да буде са медицинским модулом, док два треба да буду са додатном опремом за потребе полиције.
Српска све задуженија

То што се Српска свакодневно задужује не брине власти и не спречава куповину авиона и хеликоптера.

Република Српска је до сада емитовала 35 емисија дугорочних обвезница јавном понудом у износу од 1,38 милијарди, а новац је кориштен за измирење буджетских расхода.

За 7. октобар најављена је нова продаја обвезница РС, седма у овој години, а планирани износ емисије је 30 милиона КМ.

Само у овој години РС планира да се на Бањалучкој берзи задужи укупно за 311 милиона КМ кроз 10 емисија обвезница и трезорских записа.

Поред тога, Српска је недавно задужена код Нове банке за 90 милиона КМ на период од осам година.

Одлукама о дугорочном и краткорочном задужењу РС у овој години, које је Народна скупштина РС усвојила, планирано је да се Српска укупно задужи 591 милион КМ.

Поред свега, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Србија помоћи Републику Српску са 25 милиона евра до краја године како би се одржала ликвидност и способност буджета да изврши све своје обавезе.

Фотографије и видео авиона који Српска купује погледајте у наставку:

srpska avion

 

Цапитал


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.