ПРОШИРЕН ИЗВЈЕШТАЈ ПОЛИЦИЈЕ ПРОТИВ 27 ЛИЦА: Због протеста испред Полицијске станице у Бањалуци прошле године стижу судски позиви

Основни суд у Бањалуци ових дана почео је са уручивањем позива Бањалучанима због дешавања испред Полицијске станице Бањалука 19. септембра прошле године.

Elvir Padalović / 13. септембар 2019

Foto: BUKA


Тада се више стотина Бањалучана предвођена групом Правда за Давида и Давором Драгичевићем упутила према Полицијској станици и одржали протест због пријетњи које су упућене Драгичевићу тог дана на Тргу Крајине. Протести су завршени сутрадан.

Полицијска станица Бањалука првобитно је поднијела захтјев за покретањем прекршајног поступка против 23 лица, да би се "даљим оперативним радом" овај списак проширио за још четири лица.

Сви они као окривљени требали би се доставити почетком децембра, тачније 3.12. на усмени претрес.
 
Озрен Пердув из "Правде за Давида" каже за БУКУ како изражава жаљење што је на том списку само 27 лица. Пред ПС је, како каже, тог дана било неколико стотина људи и није фер да само 27 људи буде на том списку. Због тога људи који су били пред ПС желе да шаљу дописе МУП-у са захтјевом да се и њихово име уврсти на оптуженички списак.

"Напомињем да тог дана нико људе није опоменуо да крше било какав закон, нити их је ко легитимисао иако је јако много полицијских службеника на самом лицу мјеста било. Питамо се и да ли то Суд крши закон о заштити личних података будући да се поред упућених позива на суђење налази и документ на коме су исписани лични подаци неких других људи који се такође прекршајно терете.Колико полиција професионално ради свој посао довољно говори податак да се на списку од 27 људи налази и дјевојка која се пред ПС појавила на 5 минута како би својој мајци донијела кифлу и сок" каже за БУКУ Пердув

Додаје како ова ситуација не изнанђује "будући да су у мају ове године писали прекршајне пријаве због узвика "Правда" у дворишту Храма Христа Спаситеља људима који у самом дворишту нису ни били или госпођи која због оперисаних гласних жица и не смије (нити може) да повиси глас"

"Мислим да су им намјерне и више него јасне - застрашити и отјерати и оно мало људи који су и даље ту и слање поруке свима другима.На крају, суђење је најављено за 3.12. ове године и већ сад најављујемо да ћемо се појавити тог дана у Суду у великом броју са жељом и намјером да присуствујемо суђењу. Неколико људскоправашких мисија у БиХ нас је молило да им јавимо када буду термини за суђење како би могли присуствовати.Вјерујем да ће и бројне медијске куће тог дана бити у Суду и пратити" каже он.

Пердву каже како се радује том суђењу. 

"Све је овдје наопако. Суди се онима који правду траже. Они који је шире неправду су повлаштени, бивају унапријеђени, пролазе некажњено. И покрећу процесе против оних који се побуне. Може им се. Али, и томе ће вјерујемо доћи крај." закључује Пердув за БУКУ

Подсјећамо да је Основни суд у Бањалуци обуставио неке прекршајне поступке против Давора Драгичевића, оца убијеног Давида, по пријавама које је против њега поднио МУП РС, а због скупова групе „Правда за Давида“ у Бањалуци одржаних током прошле године.

МУП Републике Српске је поднио више десетина прекршајних пријава против Давора Драгичевића због, како је наведено, непријављених скупова групе “Правда за Давида” који су прошле године одржани на бањалучком Тргу Крајине.

Пријаве против Драгичевића су поднесене због непријављања скупова, нарушавање јавног реда и мира, пријетњи и другог и то након протеста из краја децембра прошле године у Бањалуци. Он је тада напустио БиХ и налази се у Аустрији."

Давид Драгичевић је нестао 18. марта 2018. године. Пронађен је мртав на ушћу ријеке Црквене у Врбас у центру Бањалуке шест дана касније. 

Давидова смрт и конференција МУП-а покренули су вишемјесечне протестне скупове „Правда за Давида” на бањалучком Тргу Крајине. Давидови родитељи од самог почетка тврде да Давидова смрт није без елемената кривичног дјела већ да се ради о убиству.

Окружно тужилаштво након три мјесеца вршења предистражних радњи, дана 28. јуна 2018. доноси наредбу о спровођењу истраге против непознатих починилаца због основа сумње за убиство

Вишемјесечни протести Правде за Давида кулминирали су током одржавања три велика скупа у Бањалуци, када су су окупиле десетине хиљада грађана. Посљедњи велики скуп одржан је 5. октобра, два дана прије избора у БиХ.

Протести Правде за Давида на Тргу Крајине окончани су 25.12.2018. године хапшењем Давора Драгичевића и чишћењем Трга Крајине. Пар дана протести се одржавају спонтано, шетњама бањалучким улицама, предвођени Давором Драгичевићем. 

Посљедња шетња одржана је 30.децембра полицијском акцијом у којој је приведено неколико лица. 

Како су и раније обећали, Давидови родитељи врше ексхумацију Давидових посмртних остатака 12. марта 2019.године а Давид је свој посљедњи смирај пронашао на гробљу у аустријском Wиенер Неустадту, предграђу Беча.
 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.