Покрет одбране ријека Босне и Херцеговине ујединио је активисте из цијеле земље!

Слободне, чисте и питке ријеке се стављају у цијеви и за собом остављају суха корите, угрожену сеоску привреду и пољопривреду, помор рибе, убијену природу. Да би се дошло до ријека крче се шуме, све око МХЕ постаје хорор сцена бетона и цијеви...

Maja Isović Dobrijević / 04. октобар 2020

STOP MHE, Robert Oroz i Lejla Kusturica

 

Лејла Кустурица, директорица Фондације „Атеље за друштвене промјене – АЦТ“, рекла је да је тренутно угрожено око 250 главних притока свих већих ријека у земљи. Она истиче да су уједињење и притисак језик који наши политичари једино разумију и чују и због тога се морамо се ујединити да бисмо спасили ријеке, али и давати једни другима подршку у свим дијеловима земље.

Лејла, закљуц̌ак о потпуној забрани изградње малих хидроелектрана (МХЕ) у ФБиХ још увијек није имплементиран, са друге стране исти закључак у РС није ни усвојен. Шта нам ово говори о односу владајућих према ријекама?

Ако Федерација Босне и Херцеговине ургентно не преиначи Закључак о забрани градње малих хидроелектрана на ријекама у ФБиХ у законска рјешења, 1000 километара дивљих и нетакнутих ријека Босне и Херцеговине, као и људи и живи свијет који зависи од њих, наставит ће да буду озбиљно угрожени. Рок је истекао, зато је потребно законско дјеловање одмах.

Када сви грађани БиХ буду уједињени у овој борби која се тиче свих нас и заједно се обратимо властима, инсистирајући на нашем праву за питку воду, зрак, и здраву природу, онда ће се њихов однос морати промијенити. А то смо могли видјети ових дана након врло интензивних неколико дана наше глобалне кампање коју су подржале свјетске организације, неколико задњих година покрета отпора у локалним заједницама и након данашњих протеста упозорења на којима су биле активистичке групе које бране ријеке Неретвицу, Дољанку, Жељезницу, Крушчицу, Касиндолку, Бјелаве, те организације из Бањалуке и Сарајева, Премијер ФБиХ господин Фадил Новалић је дао подршку нашим напорима, дакле први пута имамо јавно став подршке, те су у току преговори за састанак. Дакле уједињење и притисак су језик који наши политичари једино разумију и чују. Морамо се ујединити. И давати једни другима подршку у свим дијеловима земље. Били смо ми у Фочи, представници из Фоче били су у Сарајеву да пруже подршку покретима у ФБиХ. Покрет одбране ријека је незаустављив.

 

Које су најугроженије ријеке у БиХ? Које хитно, већ сутра морамо заштитити?

Тренутно је угрожено око 250 главних притока свих већих ријека у земљи. Док разговарамо, на ријеци Угар се дешава еколошки злочин. Полиција Средњобосанског кантона је мирно окупљање грађана забранила, а багерима је дозвољено да копају унаточ кривичној пријави. Законом можемо заштитити све ријеке, јер је спас сваке хитан. Угрожене су све горе побројане ријека Неретвица, Дољанку, Жељезница, Крушчица, Касиндолка, Бјелаве су угрожене. Призор који сам видјела на ријеци Колини (Устиколина) је био страшан, гради се једна МХЕ Јабука. Горњи ток ријеке Врбас је већ уништен, а исто се спрема на горњем току ријеке Неретве. Потом ријека Дрињача притока Дрине и Врбања, притока Врбаса. Ријека Козица у Фојници, притока Лашве, крвари због двије МХЕ, а трећа се гради, а четврта у плану. Прелијепи Бунски канал је такођер угрожен.  Готово да нема ријеке која је сигурна са овим што су испланирали.

Поразна је чињеница да се МХЕ планирају на свим ријекама и притокама у БиХ. Колико све то утиче на саме ријеке, њихову слободу?

Слободне, чисте и питке ријеке се стављају у цијеви и за собом остављају суха корите, угрожену сеоску привреду и пољопривреду,  помор рибе, убијену природу. Да би се дошло до ријека крче се шуме, све око МХЕ постаје хорор сцена бетона и цијеви и неживота. Ова борба је за ријеке, шуме, животиње и људе. Мјештани који живе око ријеке Угар кожу да ова градња МХЕ угрожава производњу Травничког сира, јер ремети ресурс од којег овисе и људи и животиње важне за локалне привреде. Ова хидроенергиуја није зелена и обновљива енергија. Живот људи у селу је угрожен јер је угрожена питка вода за мјештане, за стоку, вода за пољопривреду. Ријека умире када се направи једна МХЕ, а онда и све око ње.

Уколико је потребно да још једном поновимо - зашто је важно сачувати ријеке у БиХ?

Преко 430 малих хидроелектрана у БиХ је изграђено, гради се или је планирано – чиме се загађује питка вода и уништавају неке од нетакнутих и биолошки најразноврснијих ријека и шума у Европи. Бранећи ове ријеке и околне шуме, локалне заједнице бране своје породице и домове. Бране своју дјецу и сву нашу дјецу! Дакле ми смо шеста земља по богатству водом, то је наш ресурс од којег живот овиси како у селима, тако и у градовима. Људи се већ исељавају из БиХ због тешког живота, ако се људима одузму природни ресурси и дају моћним и несавјесним инвеститорима, од чега ће људи живјети и у онако БиХ која се бори са мноштвом проблема? У једном селу су ми рекли, ако ријеке оду, одосмо и ми. Убијањем ријека се убијају људи у БиХ. Онемогућава им се живот и протјерује их се са огњишта, а и остатку државе онда пријети да ћемо воду куповати и остати без локалне пољопривредне производње. Ово је еколошки злочин који има девастирајући ефекат на животе људи у првом реду.

 

Цијеви у које се ријека преусмјери из природног корита

 

И да поновимо које су све штете од малих хидроелектрана?

У Босни и Херцеговини је до сада изграђено 108 малих хидроелектрана. А барем их је још 340 до 500 у разним фазама планирања, припреме и изградње. Планирано је да их буде око 600, што значи да у БиХ неће бити ни ријеке ни потока без барем једне мале хидроелектране. Мале хидроелектране се праве под изговором да БиХ се БиХ мора окренути обновљивим изворима енергије. Међутим. 104 мале хидроелектране, колико их је било у погону 2019. године, произвеле су тек 3,1% од укупно произведене електричне енергије у БиХ. Ово је незнатан допринос а штета немјерљива. БиХ производи далеко више електричне енергије него што троши, тако да је и извозимо. Најсажетије речено, НИКО нема користи од МХЕ, осим инвеститора који се бахато богати због субвенција и загарантованог откупа по јако повољним цијенама. СВИ остали губе, губе ријеку као извор живота за привреду и пољопривреду, губи биљни и животињски свијет, а свима нам је угрожена питка вода.

Важно је не само причати о проблему него и о рјешењима јер постоји алтернатива.
Вјетроелектрана Месиховина 2019. године је произвела готово исту количину струје као 64 мале хидроелектрана у приватном власништву изграђених у Федерацији БиХ.  Енергије вјетра и сунца представљају истинску будућност одрживе, обновљве енергије у БиХ.

У задње вријеме управо је активизам за заштиту ријека најактивнији, људи из малих заједница су схватили да морају сами сачувати своје ријеке, а штите их и својим тијелима. Колико је управо овај грађански активизам фокусирао пажњу на важност заштите ријека?

Да, храбри људи, поготово жене попут Храбрих жена Крушчице које су 500 дана стале у одбрану своје ријеке, добили су битке које могу свима нама уморним од борбе и жеље за промјенама и лошег стања у држави,  бити инспирација да тражимо своја права, па да кренемо од ових круцијалних, а то су право на воду и  зрак, тј. право на здраве ријеке и шуме, неопходне за наш живот. Дакле, наши активисти се боре и за добра рјешења за климатску кризу, она која уважавају природу и која су добра за живот свих на планети Земљи. Неопходно је да се ујединимо. Ово је једна борба, борба за наша јавна добра која нам отимају, приватизирају ријеке и шуме, не марећи за шири јавни интерес. То је недопустиво, боримо се овдје за достојанствен живот о којем просјечни бх. човјек посљедњих неколико деценија само може да сања у својим најлуђим сновима.

Чак је славни глумац Леонардо Дикаприо позвао на спас ријека у БиХ, а људи који воде ову државу игноришу овај проблем. Међутим, игнорисање проблема не значи и његово нестајање. Како политичаре „натјерати“ да гледају заједничке интересе, а не само личне?

Веома смо захвални што је Леонардо подржао апел за спас наших ријека јер је као активиста свјестан коју важност и богатство имамо за здравље планете Земљу. Заштита ријечних токова и питке воде мора постати политичко питање на врху листе приоритета. Надамо се да то политичари схаватају и да се не играју са активистима у изборној години. Нема друштвене правде без околишне правде, нашег односа спрам нашег првог дома, ријека, шума, земље. Ми живимо у једној од најљепших земаља на свијету, мислим да тога нисмо довољно свјесни, имамо све од природних богастава што постоји на планети. Ми то морамо одбранити, и уредити друштво по мјери обичних људи. Циљано и смишљено уништавање ријечних токова већ је угрозило квалитет живота наших заједница у цијелој држави. Владајућа елита не подузима ништа како би се ријека сачувале и осигурало право на питку воду. Натјерати политичаре можемо само уједињени у покрету и захтјеву да се донесе закон за заштиту ријека и природних ресурса и  забраном градње МХЕ.

 

Коалиција за заштиту ријека БиХ у Крушчици

 

Колико је важно наставити борбу за спас наших ријека и шта та борба подразумијева?

Важно је да освијестимо да се од градње МХЕ на штету локалних заједница, а у коначности свију нас који ћемо остати без питке воде, богате се само појединци и политичари који им то дозвољавају. Борба подразумијева да идемо ка циљу да мале хидроцентрале постану прошлост, а соларна и енергија вјетра наша садашњост и будућност, јер оне су обновљива и чиста енергија у јавном интересу. Борба иде ка томе да се народ не може игнорисати у томе како се уређују локалне заједнице. Борба иде ка томе да се почне размишљати и о садашњем и будућем интересу јавности, а не шачице увезаних појединаца на политичкој и инвеститорској сцени.

Јесмо ли као грађани Босне и Херцеговине уопште свјесни природног богатства ријека које имамо и свих њених потенцијала?

Фокус на природна богатства БиХ се повећао у овој години када смо због епидемиолошке ситуације спријечени да путујемо ван БиХ. Но не требамо на наша природна богатства, поготово ријеке и шуме гледати као пролазници, туристи на пар дана. Важно је да желимо себи и будућим генерацијама могућност опстанка у БиХ, а за то нам требају ријеке и шуме. Као што сам навела, ово је једна од најљепших земаља на свијету. Живимо у земљи у којој нема пустиња, у којој нема огромних разарајућих вјетрова, у којој нема огромних суша, у којој имамо и планине, и шуме, и ријеке, и језера, и море, и земљу. Ово је рај на Земљи. Морамо га сачувати, ујединити се и изградити друштво у којем нас неће бољети глава од апсурда ни стомаци од сикирације. Ми можемо имати земљу владавине права и правичности. Ми бисмо тако лијепо могли живјети. И томе требамо да тежимо. БиХ има потенцијал да престигне Швицарску, морамо то да освијестимо и да свако крене од себе. Прво да вјерујемо, а онда и да чинимо нешто по том питању. Пуно нас који чине мале кораке ка бољем, је једини пут ка једном бољем животу за све нас. БиХ придружи се овој борби за живот!  

 

Нападнута ријека Колина са МХЕ Јабука

 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.