Партијском књижицом СНСД-а до посла у РиТЕ Гацко

Непотизам, злоупотреба положаја и партијска кадровска политика нажалост последњих година постала су свакодневница код нас

Nebojša Vukanović / 04. јун 2012

Као припрема за предстојеће локалне изборе највећи произвођач струје у Републици Српској, Рудник и термоелектрана Гацко запослио је стотињак нових радника, углавном истакнутих активиста и чланова СНСД-а. Ново партијско и родбинско запошљавање подобних изазвало је бурне реакције и незадовољство код грађана Гацка који сматрају да су дискриминисани, и да су партијски послушници запослени на незаконит начин.

Електропривреда Републике Српске недавно је свечано и галантно како то и доликује важним институцијама обиљежила мали љубилеј, 20 година постојања, али у раскошној представи за наивне нико није говорио о чињеници да у протеклих 20 година није саграђен ниједан нови производни погон и капитални објекат. Умјесто у развој, градњу термоелектрана и хидроцентрала и искориштавања огромног потенцијала и природних ресурса, Електропривреда и њена зависна предузећа огромна средства троше за куповину и градњу луксузних зграда и запошљавање родбине и партијских послушника.

Умјесто колективним све је подређено партијским интересима, о чему свједочи и примјер из Гацка. Један од најважнијих задатака СНСД-а у Херцеговини на предстојећим изборима је да се након 20 година свргне са власти СДС у Гацку, а у том циљу у РиТЕ Гацко запослено је стотињак активиста владајуће странке. Већ двије године ОО СНСД-а врши притисак на руководство Термоелектране тражећи да се запосле истакнути активисти који на терену врбују гласаче. Незадовољни што директор Драгољуб Мучибабић није удовољио њиховим захтјевима ОО СНСД-а гацко је у више наврата издавао саопштења у коме је осудио политику запошљавања руководства РиТЕ Гацко. Ово предузеће са више од 1 500 радника има далеко већи број радника од оних који су предвиђени систематизацијом радних мјеста, и годинама се говори о потреби смањења броја радних мјеста.

Након дужег одупирања крајем прошле године директор Мучибабић ипак је попустио под притисцима политике, и расписао конкурс за пријем 100 нових радника. На конкурс се пријавило више од 1 500 кандидата, и због обимне документације и чињенице да нико није желио да буде члан Кадровске комисије конкурс поништен. Партијски активисти се морају запослити, па је прије мјесец дана на мала врата почело чудно запошљавање нових радника. Поред блиске родбине локалних политичара и моћника углавном су запослени чланови СНСД-а који су имали активну улогу на претходним општим изборима, а грађани Гацка су огорчени због дискриминације и кршења закона. "Ја сам на евиденцији Завода за запошљавање већ 27 година, и никако не могу да добијем неки посао јер нисам члан ниједне странке. Умјесто да посао дају породицама које су најугроженије, запослени су они који не знају шта да раде са новцем попут Милеве Бошковић, супруге народног посланика Саше Бошковића која већ ради у Катастру,  кћерка предсједника ОО СНСД Ранка Вишњевца, те други активисти владајуће странке који су Саши Бошковићу радили кампању на претходним изборима. Бошковић је запослио и осталу родбину, и на овај начин жели да се одужи дијелу својих активиста. Он је пред изборе обећао  1 000 радних мјеста, и не би му цијела термоелектрана била довољна да задовољи потребе, а на овај начин жели да мотивишу и ангажују младе људе да врше кампању СНСД-у пред локалне изборе у октобру.

Према нашим сазнањима свој контигент радника имали су и други народни посланици СНСД-а, директор Мучибабић и чланови Кадровске комисије, као и владика Григорије који је послао коверту са именима својих пријатеља које треба запослити. Намјестили су фиктивно тестирање тако што су кандидатима који су требали бити примљени дали већ урађене тестове, и они су добили максималан број бодова. Све је урађено мимо закона, и већ постоји група незадовољних људи која је оштећена, и ми тренутно прикупљамо доказе и правду ћемо потражити на суду јер не желимо да толеришемо бахато понашање, безакоње и постанемо таоци погрешне политике владајуће стренке" каже за магазин Бука Сања Драшковић из Гацка.


Посланик Саша Бошковић није желио да одговари на бројне оптужбе својих суграђана, и каже шта је и коме обећао, и по ком су основу запослени активисти СНСД-а.  Директор Драгољуб Мучибабић дуго времена је одбијао да се повинује интересима владајуће, а сада одбацује оптужбе незадовољних тврдећи да није имао утицаја на рад комисије и да не зна по ком су основу радници запослени. "Ја сам директор предузећа и главни ми је задатак да руководим системом, а не да одређујем ко ће и на који начин бити примљен у радни однос. Пријем радниак урађен је по предвиђеној процедури и по закону, а одабир је вршила Кадровска комисија предузећа а не менаџмент и директор. Ја не знам ко је и на који начин запослен, али је ово примјер друштвено одговорног понашања јер смо успјели да стабилузујемо предузеће и омогућимо пријем нових радника. Нови радници ће побољшати старосну структуру запослених јер се углавном ради о младим људима, а важно је истаћи да пријем нових радника неће много оптеретити предузеће, и неће довести у питање нормално функционисање система"

Непотизам, злоупотреба положаја и партијска кадровска политика нажалост последњих година постала су свакодневница код нас, а уништена привреда, затворен предузећа и рекордан број незапослених најбољи су показатељ погрешне и погубне политике. Нажалост РиТЕ Гацко није једини примјер, а сличне ствари дешавају се и у осталим јавним предузећима и установама. Поразна је чињеница да се и унутар саме владајуће странке врши негативна селекција, па умјесто образованих и дугогодишњих активиста посао у јавним фирмама добијају овисници и починиоци тешких кривичнх дјела након изласка из затвора. Из дана у дан тонемо у све дубљу агонију, а треба се само поставити питање докле ћемо трпити диктатуру и бахатост арогантних моћника, и да ли је дошло крајње вријеме да се грађани самоорганизују и покажу минимум достојанста и храбрости, и одупру се насиљу које годинама трпимо од наших политичара.

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.