ОЛУЈА КОЈА НЕЋЕ ДОЋИ

(Завере) Питате се, нема сумње, зашто тако много људи почиње да верује у сасвим бизарне псеудонаучне завере, одбацујући не само општеприхваћена знања и научно доказане чињенице, него понекад и здрав разум.

Slobodan Bubnjević / 14. октобар 2020

 

За то се могу пронаћи бројна психолошка и социолошка објашњења, о чему је и “Наука кроз приче” више пута писала. Но, додатно светло на механизам и распрострањеност данашњих теорија завере може дати и један конкретан, али екстреман пример – запањујући пораст броја следбеника америчког покрета познатог као QАнон.

Да ли сте чули за овај, такозвани Q покрет? Ако и нисте, различите варијанте њихових уверења неизбежно сте већ срели на свом феед-у или пак током необавезног ћаскања са колегама. Ова теорија је у САД постала политичко питање, а према више различитих мерења (углавном потеклих из медијских анкета или институција као што је Институт за стратешки дијалог) у Америци тренутно око 7 одсто становништва верује у QАнон.

QАнон је уверење да долази “Олуја” или пак “Велико буђење”, што су називи за дан (или ноћ) када ће се Америка заувек променити и када ће у опсежној, наводно 20 година припреманој операцији бити ухапшено више хиљада “кабалиста” којима, по овом веровању, припадају истакнути левичари, шефови обавештајне заједнице, звезде Холивуда, лидери покрета за људска, а посебно расна, женска и геј права.

Централно веровање следбеника QАнон-а подразумева да светом тренутно влада тајна група „педофилних кабалиста који обожавају Сатану и који контролишу ланац трговине децом”. Q активисти верују да ће се са кабалистима кончано обрачунати актуелни амерички председник Доналд Трамп у тренутку који за то буде повољан (што се назива “Олујом”). Припадници овог неформалног покрета лове штампарске грешке у твитовима председника или каквим другим обаћањима, а потом их темељно дешифрују како би установили колико је операција одмакла и када ће хапшења почети.

Покрет се појавио 2017. године у заплету који би тешко прошао и у најјефтинијем роману. Особа са псеудонимом Q која се представљала као високи функционер у администрацији почела је да оставља криптичне поруке о долазећој “Олуји”. Прича се потом проширила опскурним форумима 4цхан и 8кун, да би се потом непрекидно хранила новим магловитим обраћањима које је Q постављао. Ове Q капи или Q мрвице чине идеолошку базу покрета који сада обухвата огромну мрежу сајтова, радио станица и YоуТубе канала које их тумаче, уз пратећи низ продаваца мајица, налепница, футуристичких графика и других реквизита који су брендирани знаком Q, заставама и акционим сценама са америчким председником.

Покрет је током претходне две године дословно прогутао и ујединио већину других заједница теоретичара завере какви су били поклоници равне земље. Мада утемељен на бизарној агенди, покрет има традицооналне особине апокалиптичних удружења која чекају неку варијанту библијског Судњег дана, али га од већине других разликује отвореност ка већини, у пракси ка свим другим теоријама завере. Q је наиме отворио све могуће спекулативне теме од равне земље, 5Г и ционистичке завере до сумње у нападе 11. септембра, пад дирижабла Хинденбург, потапање Титаника и убиство Кенедија, али и веровања у заверу холивудских кабалаиста-педофила који наводно киднапују америчку децу како би из њихове крви добијали адренохром, супстанцу која продужава живот.

Недавно истраживање америчког Института за стратешки дијалог показало је да следбеници покрета (који у знак распознавања словом Q брендирају одећу, куће и атуомобиле) никада не верују у цео спектар заблуда које чине QАнон, већ се опредељују према свом афинитету. Уосталом, кодекс покрета се изузетно брзо мења и на дневном нивоу проширује, без обзира колико тиме постојао контрадикторан. Већина аналитичара који се баве традицоналним псеудонаучним заједницама сматра да покрет своју величину и дугује отворености за све друге “идеје”. У околностима пандемије, Q је нарастао као ниједна заблуда пре њега, постајући на известан начин политичка снага у САД и важна тема пред председничке изборе, али и потенцијална претња безбедности.

Поборници покрета су извршили већи број незаконитих акција током претходне године, као што су насилни протести, али и блокаде брана или талачке кризе, са захтевом да власти открију листу и датум планираних хапшења и да Олуја почне. Како су ови инциденти постали све агресивнији, америчка агенција ФБИ их је претходног месеца ставила на листу терористичких организација. Истовремено, почетком октобра амерички Конгрес је апсолутном већином гласова осудио QАнон, док су медији анализирали неколицину конгресмена који нису гласали против Q покрета питајући се да ли они стоје иза њега. Сумња да су инспиратори углавном пада на круг око америчког председника с обзиром да је он, као фиктивни вођа Олује, постао идол покрета.

Q је, међутим, постао масован не само у Америци – Њујорк тајмс је недавно открио како има следбенике и међу неонацистима у Немачкој. Но, ако се сам QАнон по својој природи држи оквира Америке, идеје и најразличитије псеудонаучне теорије које он шири кроз своју милионску заједницу стижу ових дана у сваки кутак планете. До ширења такве количине најразличитијих заблуда, какву садржи QАнон покрет, иначе и долази због велике умрежености и природе модерних медија, садржаја који је намењен искључиво производњи кликова и неким посебно незгодним особинама алгоритама на друштвеним мрежама.

Данас постоји, наиме, технолошка подлога за интензивније ширење теорија завера него у прошлости. Све до великог заокрета почетком 2019. године, на пример, YоуТубе алгоритам за препоруке видео материјала спајао је појмове као што су “равна земља”, “чудесни лек” и “9/11“, што је очигледно било базирано на претпоставци да би корисници који траже једну заверу, можда желети да сазнају и о другој, али је довело и до њихове дословне експлозије. Шареној мешавини какав је Q ове околности посебно погодују.

Пошаст завера, а посебно оних које су псеудонаучне, као што је негирање климатских промена или вакцинације, увек може бар донекле да се објасни и деловањем организованих група и компанија које прикривено финансирају истакнуте скептике како би наудили конкуренцији или утицали на регулативу (у неколико афера се показало да су климатски скептици примали велике суме од нафтних и других енергетских компанија). За QАнон се тако данас отворено криве људи из најужег круга око америчког председника.

Тренутно, ово би се питање додатно могло објаснити и колективном анксиозношћу због пандемије коронавируса, економским изазовима и осећајем опште несигурности. Последњих месеци људи мање верују иначе дискредитованим званичним изворима и склонији се да посежу за одговорима који су по природи антисистемски. Веровање у теорију завере је, по својој природи, један патолошки облик неприхватања система. У бизарном обрту, QАнон им у замену нуди измишљено масовно истребљење кабалиста.

На фотографији је композиција бронзаних фигура “Серениссима” славног британског вајара Филипа Джексона која је у оквиру изложбе “Свето и профано“ постављена у дворишу Бискупског двора у Сомерсету у Велсу.

Текст: Слободан Бубњевић

Фотографија: Пхилип Јацксон – Серениссима / Wикимедиа ЦЦ

Науком кроз приче


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.