НОВИ УДАР НА ДЖЕП: Поскупљења струје за 3 до 4 посто?

Нова година доноси и најаву нових поскупљења. Овај пут у виду већих рачуна за електричну енергију.

BUKA portal / 09. јануар 2020

 

Према процјенама Удружења послодаваца Федерације, уколико се усвоје захтјеви Електропреноса и Независног система оператера, цијена електричне енергије могла би бити већа за 3 до 4 посто. Постоји ли оправдан разлог за повећање и хоће ли неспособност државних институција поново платити грађани?

Да ли ће и колико доћи до поскупљења електричне енергије за господарство и становништво, требало би бити познато до краја сијечња. Прогнозе Удружења послодаваца су да ће струја бити скупља за 3 до 4 посто.

 

“Нормално, сви послодавци који могу исте секунде ће да се пребаце на производе јер 3 посто није мала цифра и није мали износ и он се мора негдје осјетити”, казао је Касим Котурић, Удружење послодаваца ФБиХ.

“Услијед догађања на глобалној сцени, очекује се да ће доћи врло реално до корекције цијена нафте и нафтних деривата за нашу земљу и то додатно повећава трошкове а смањује конкурентност и било би веома опасно повећавати још један базни елемент за производњу или било какво друго планирање трошкова у господарству”., каже економски аналитичар Адмир Чавалић за БХРТ.

Поред господарства, нова поскупљења највише ће осјетити грађани. Из Удружења послодсаваца Федерације кажу да је основни разлог повећања захтјева за повећање цијена услуга чињеница да мостарски Алуминиј више није у систему. Да ли је то тако, провјерили смо у инстутуцији Независног оператора система. Гашењем Алуминија само за ову институцију имало је за посљедицу мањак прихода за близу милијун марака.

“Трошкови рада су остали исти а тај мањак који је настао због изостанка рада Алуминија сада мора бити подијељен на све остале произвођаче. Ми наиме тражимо повећање од 0,04 фенинга по киловат сату”, каже гласноговорник Независног оператора Небојша Димитријевић

Из истог разлога за 10 посто ће бити мањи и приходи Електропреноса, међутим, из ове компаније поручују да повећење накнада не мора нужно довести и до повећања цијена за крајња кориснике.

“Трошак преноса електричне енергије плаћају Електропривреде, у прошлости и када је било смањење цијена трошкова преноса, то се није осјетило на рачунима, тако да нема разлога да се сада осјети прилоком помијерања тарифе на више”., каже Цвјетко Женинић, извршни директор за рад система.

Босна и Херцеговина једна је од ријетких држава у Еуропи која се може похватити извозом електричне енергије. Само у 2018 години у земље регије извезли смо електричну енергију у вриједности већој од 330 милијуна марака.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.