Море око Фарских острва поново црвено – убијено 1.500 делфина

Традиција или звјерство

BUKA portal / 15. септембар 2021

Чак и најжешћи поштоваоци традиционалног лова на китове осудили су као "суров и непотребан" масакр скоро 1.500 делфина код Фарских Острва, преноси Гардијан.

Делфине су прије тога натерали да упливају у плићак плаже Скалаботнур на острву Ејстурој, гдје су се прћакали сатима и безуспјешно покушавали да се спасу прије него што су их убили.

Група "Си шепард" (Морски пастир), која се годинама бори против китолова, тврди да је недавно завршени лов "највећи појединачни масакр делфина и китова-пилота у историји Фарских Острва".

Поређења ради, у једном дану је убијено више животиња него током читаве сезоне у злогласној Таиджи ували у Јапану.

Чак су и многи Фарани, од којих већина гледа на лов као дио културног наслеђа, изразили гађење. 

-  Мука ми када видим овако нешто - написао је један од становника удаљених острва на Фејсбук страници локалне телевизије, док је други назвао масакр "ужасним" и истакао да га је због тога срамота што је Фаранин.

Хери Петерсен, који предсједава локалним удружењем за лов у заливу, рекао је да је превише делфина усмјерено и натерано ка плажи и да је на плажи било премало људи који су чекали да их убијају, што је продужило њихову агонију.

- Згрожен сам оним што се десило. Делфини су се превише дуго мучили и прћакали прије него што су убијени - додао је Петерсен.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.