Мирна Савић-Бањац, кандидаткиња покрета „Бањалука зове“: Иста правила морају да важе за све!

Увијек сам била доступна свим грађанима Бањалуке, без обзира којој опцији припадају. Сва њихова питања и иницијативе просљеђивала сам тамо гдје треба да дођу

Maja Isović Dobrijević / 11. новембар 2020

 

Мирна Савић Бањац кандидаткиња је за одборницу Народног покрета Бањалука зове. Мирна је од стране грађана добила подршку у два одборничка мандата, а позната је као неко ко слуша грађане и бори се за бољи живот у Бањалуци.

На почетку смо је питали како оцјењује кампању, која је скоро на крају.

„Као и иначе у свом дјеловању, настојали смо да будемо коректни, покушали смо да се придржавамо свих правила која су прописана, нисмо правили никакве велике скупове, нисмо имали лијепљење плаката по дрворедима и мјестима гдје то не приличи. Кампања је много тиша него што је то уобичајено, али говор мржње и неке ружне ријечи и потези су на врхунцу, као и кршење мјера и правила који су на снази“, рекла је за БУКУ Мирна Савић Бањац.

Иако је Народни покрет којем припада нов на политичкој сцени у Бањалуци, лица тог покрета већином су позната грађанима. Мирна нам каже да су грађани сам покрет добро прихватили, а додаје да су многи људи препознали његову идеју, а да нису лично познавали њу, Сашу Лазића или неког другог из покрета.

„Људи су се везали и препознали су неке наше основне циљеве за које се залажемо и наше ријечи су, чини ми се, дошле до већег броја грађана“, истиче Мирна.

Иако је опозициона политичарка, Мирна каже да никада није размишљала на тај начин о тој политичкој позицији.

„Имајући у виду каква је данашња власт која је ту континуирано 20 година, никад нисам ни имала другу опцију, да будем са неке друге стране. Не гледам то као на подјелу на позицију и опозицију, него једноставно то је страна којој припадам и за коју сматрам да је исправна и која треба да заступа интересе већине грађана. Данас је људима, не само у Бањалуци, него и у другим градовима и у БиХ и региону генерално тешко, свим категоријама, тако и политичким опцијама, али нема предаје, на страни сам за коју осјећам да на њој треба да будем. Надамо се да ће 15. новембра доћи до промјене, да ће коначно и те улоге да се замијене“, истакла је Мирна.

 

Када је ријеч о њеним ранијим мандатима, Мирна каже да сматра да је била сервис грађанима.

„Увијек сам била доступна свим грађанима Бањалуке, без обзира којој опцији припадају. Сва њихова питања и иницијативе просљеђивала сам тамо гдје треба да дођу. Ја имам акције, резултате и рјешења која су сигурно резултат мог залагања као одборника, али са друге стране, самој власти највише замјерим то  што као лични резултат грађанима испостављају нешто што су направили од новца грађана и што су радили оно за што су плаћени. Зато покушавам да те ствари које су биле резултат нечега што сам изнијела у Скупштини града не присвајам и да не говорим урадила сам то ја, јер је то мој посао и то је направљено и уз помоћ грађана, јер су ме они обавијестили да неки проблем постоји или законски је било неопходно да се то ријеши“, истиче Мирна.

Она напомиње да је основно за једног одборника да буде сервис између грађана и Скупштине града.

„Било би најбоље да се то дешава од стране Мјесне заједнице, јер су оне прве адресе којима би се грађани требали моћи обраћати и да се њихови проблеми рјешавају тим  путем, али то не функционише, осим на папиру. Трудила сам се да будем транспарентна, да останем досљедна оним идеалима и циљевима због којих сам и добила гласове на почетку мандата“, истакла је Мирна.

ПРОБЛЕМИ У БАЊАЛУЦИ

Као највећи проблем у Бањалуци Мирна издваја проблем загађења ваздуха.

„Здравље је број један. Пандемија коронавируса показала је да све друго пада у воду када је здравље људима угрожено. Лош квалитет ваздуха је и глобални проблем, али ми смо задњих година примијетили да Бањалука заиста предњачи када је ријеч о проблему загађености ваздуха и да је то јако дуго било на маргини”, каже Мирна.

Она истиче да не постоји стратешки приступ рјешавању овог, али ни других еколошких проблема.

"Имамо и проблем пиралена, то је такође везано за здравље. То је проблем који је остао неразјашњен до дан данас. Видјели смо различите наводе, неке полуинформације, али још увијек нисмо добили јасну информацију о томе колико је то загађење, како може да утиче на нас, шта ће се подузимати. Поред проблема везаних за здравље, издвојила бих и економске проблеме, проблем незапослености и питање на који начин вратити повјерење грађана институцијама, јер то неједнако опхођење према свима нешто је што није материјално, али што грађани виде као велики проблем у граду“, истакла је Мирна.

Када је ријеч о локалним изборима Мирна, каже да у Бањалуци грађани имају широк спектар имена и политичких опција којима могу дати глас.

„Потпуно разумијем што су грађани разочарани у систем и у политичке организације, међутим, нека се мало осврну око себе. Данас је бар све доступно и на интернету врло лако могу да се информишу и о људима и о политичким организацијама које су данас у изборној трци. Свако треба да нађе некога коме ће дати повјерење, у противном имаћемо ситуацију као и до сада да на улици разговарате са људима који су изузетно незадоволни, а ако сада пропусте шансу да великом излазношћу направе неки преокрет, наредне четити године опет немају чему да се надају на локалном нивоу“, истиче Мирна.

Локални избори се одржавају током трајања пандемије, а Мирна каже да је пандемија коронавируса свима окренула живот наопачке.

„Ушла је у све сфере друштва и наших живота. Свијет у којем живимо дефинитивно се промијенио. Сигурно ће се то одразити и на изборе. Али кључно је да се још једном,  нарочито у овој ситуацији, показало да систем не функционише. У оваквим ситуацијама први и прави одговор је систем који код нас поново није оправдао повјерење“, рекла је Мирна.

На крају, Мирна Савић Бањац гласачима поручује да смо сви ми равноправни и да иста правила морају да важе за све, као и одговорност.

„Када то буде урађено како треба, када грађани у том смислу буду имали повјерење у град, градску управу и институције, мислим да ће се и друге ствари почети рјешавати саме од себе. Сви грађани су једнаки, без обзира на њихову политичку, вјерску или било коју другу припадност и кад пођемо од те премисе, мислим да ће живот изгледати сасвим другачије. Иста права, али исте и одговорности“, рекла је Мирна Савић Бањац за наш портал.

 


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.