Ко је Мохаммед бин Салман?

Млади принц, пријестолонасљедник Саудијске Арабије, Мохаммед бин Салман, изградио је репутацију одважног реформатора своје земље.

BUKA portal / 04. октобар 2019

Foto: Wikipedia

 

Концерти западњачких музичара попут Давида Гуеттае, донедавно незамисливи у Саудијској Арабији, отварање кина поново након 35 година, дозвола за жене да возе аутомобиле и млади насљедник који је у младости играо игрицу Цалл оф Дутy и којег подржавају бројни млади Саудијци, показују да Бин Салман рефомише и модернизује Саудијску Арабију.

Ипак, у исто вријеме, пише ББЦ, увлачи Саудијску Арабију у рат са Јеменом, затвара своје противнике, исламске имаме и блогере а бројни га оптужују и за убиство новинара Јамала Касхоггија које се десило у октобру прошле године.

Но, ко је најизгледнији будући краљ Саудијске Арабије који је у веома кратко вријеме стигао до, како пише ББЦ, титуле најмоћнијег владара на Блиском истоку?

 

Долазак младог принца

 

Након што га је отац, краљ Салман, у јуну 2017. именовао за пријестолонасљедника, замијенивши 26 година старијег рођака, Мохаммед бин Салман, постао је, послије краља, најмоћнија фигура у својој земљи.

Када је тадашњи краљ Абдуллах умро у јануару 2015. наслиједио га је његов полубрат Салман бин Абдулазиз Ал Сауд из моћне династије Сауди, пише ББЦ. Нови краљ је имао готово 80 година када је сјео на пријестоље и одабрао је свог омиљеног сина Мохаммеда, у западним земљама познатог и под надимком МБС, за министра одбране те за генералног секретара Краљевског суда.

Рођен у августу 1985. године, уколико постане краљ у својим тридесетим, Бин Салман ће бити најмлађи монарх модерне државе, пише Реутерс.

Дипломирани правник, Бин Салман годинама ради са оцем, још из дана када је старији Салман био гувернер Ријада. Но његов успон ка моћи десио се веома брзо.

Више на порталу Радио Слободна Европа.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.