БОРБА ТРАЈЕ И САД: Човјечанство се са пандемијом ХИВ-а бори од 1981. године!

Поводом свјетског дана борбе против АИДС-а- од посљедица АИДС-а у Републици Српској до сада умрло 27 особа.

Maja Isović Dobrijević / 01. децембар 2020

 

Пандемија ХИВ-а траје од 1981. године до данас.

Сваког 1. децембра се људи широм свијета уједињују у борби против ХИВ-а показујући подршку особама које живе са ХИВ-ом и присјећају се особа које су умрле од посљедица ХИВ-а.

Обиљежавање овог датума започело је давне 1988. те је кроз године постојања у фокус интересовања глобалне јавности истицало теме попут АИДС и породица, Стигма и дискриминација, Жене и АИДС и друге. Свјетски дан борбе против АИДС-а (сиде) окупља људе у цијелом свијету са циљем подизања пажње у вези са ХИВ пандемијом и демонстрира међународну солидарност.

И поред свих научних достигнућа која су постигнута у пољу лијечења ХИВ-а, ХИВ и даље представља велики узрок умирања у свијету.

Докторица Љубица Јандрић, епидемиолог у Институту за јавно здравство РС рекла је да је на основу достављених пријава и анализе података у Републици Српској од пријаве првих случајева до сада су регистроване укупно 133 обољеле особе од ХИВ/АИДС-а.

"Од укупног броја регистрованих, од 1. децембра 2019. год. до сада, пријављен је 1 нови случај оболијевања од ХИВ-а, док од АИДС-а није пријављен ни један случај обољелих. У наведеном периоду су пријављена и 3 смртна случаја од АИДС-а који су раније пријављени као ХИВ/АИДС. Нови регистровани обољели од ХИВ-а је особа мушког пола", рекла је она.

Анализом података свих пријављених у наведеном периоду, према полној структури од 80% су особе мушког пола, 19% женског, а 1 регистровани (1%) је непознатог полног статуса, (графикон 2).

Посматрајући узраст, највећи број је регистрован у добној скупини 30-39 година и 50-59, затим.

Када је у питању пут преноса инфекције, најучесталији пут преноса ХИВ инфекције је и даље хетеросексуални контакт (47%), затим хомо/бисексуални (38%), 5% припада групи инјекционих корисника дрога, по 1% је заражено препаратима крви и вертикалним путем, а за 8% пријављених нема података на који начин су се инфицирали ХИВ-ом.

ЛИЈЕЧЕЊЕ

У Републици Српској се у склопу редовних активности у континуитету проводи епидемиолошки надзор, надзор и лијечење високоактивном антиретровирусном терапијом особа са ХИВ/АИДС-ом, а посебна пажња је посвећена раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а.

"Тренутно на Клиници за инфективне болести УКЦ Бања Лука антиретровирусном терапијом (АРТ) лијечи се 58 особа које живе са ХИВ/АИДС-ом. Од посљедица АИДС-а у Републици Српској до сада је умрло 27 обољелих особа.Осим наведеног, у протеклом периоду кроз Пројекат уз подршку Глобал фонда реализовани су одређени програми и активности у вези контроле и превенције ХИВ/АИДС-а а посебно у популацијама које су највише изложене ризику од ХИВ инфекције, што је значајно допринијело контроли ове болести. Све активности су реализоване у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, свим здравственим установама и другим владиним институцијама, као и невладиним/цивилним сектором који је имао веома значајну улогу а посебно у теренском дијелу активности", истиче докторица Јандрић.

РИЗИЦИ И ПРЕВЕНЦИЈА

Потенцијални носиоци вируса који може довести до фаталних посљедица су собе које се баве сексуалним радом, инјектирајући корисници дрога, мушкарци који имају сексуалне односе са мушкарцима, трансродне особе, затвореници, мигранти…

Једини начин да се ХИВ инфекција открије јесте да се особа која је имала неки ризик у прошлости (нпр. успутни, случајни сексуални однос без кондома, више сексуалних партнера, незаштићен сексуални однос са особом истог или супротног пола непознатог ХИВ статуса, размјена прибора за узимање наркотика, тетовирање или пирсинг употребом нестерилног прибора и сл.) тестира на ХИВ.

ШТА ЈЕ СИДА?

Сида је неизљечива инфективна болест која представља посљедњи стадиј инфекције вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ) и дефинирана је као скуп симптома и инфекција који резултирају слабљењем и уништењем имунитета. На тај начин организам је онеспособљен да се брани од било које друге болести или инфекција. Сида је акроним од француског назива за синдром стеченог имунског дефицита, а АИДС од енглеског назива Ацqуиред Иммунодефициенцy Сyндроме.

Треба разликовати појмове ХИВ позитивна особа (ХИВ+) и особа обољела од сиде. То су двије повезане али различите ствари. ХИВ позитивна особа је особа заражена вирусом ХИВ, а код особе обољеле од сиде вирус ХИВ-а дошао је до посљедње фазе након које наступа смрт. Ако је нека особа заражена ХИВ-ом, то не значи да она има сиду.

До појаве болести може проћи временски период од двије до 10 година. ХИВ позитивна особа може изгледати потпуно здраво, способна је за рад или било какву другу активност као и било која здрава особа. Особа може бити ХИВ позитивна дуги временски период без развоја симптома било које од болести која карактеризира овај синдром.

ХИВ се не може добити купањем у базену, уобичајеним социјалним контактима, конзумирањем хране коју је спремила ХИВ позитивна особа или боравком у истој просторији с том особом. ХИВ се може пренијети на три начина - незаштићеним сексуалним односом, путем заражене крви и с мајке на дијете.

Смрт обољелих од сиде не настаје због присуства ХИВ-а као патогена, већ постепеним оштећењем имунитета, када он престаје да буде отпоран на патогене који се могу наћи у окружењу. Сида је посљедња фаза напада ХИВ вируса и уједно је и најтежа фаза.

За сада није пронађен лијек ни вакцина против те болести, осим антивирусних лијекова који успоравају ток болести.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.