Београд нови Кале

Београд је „нови Кале изгубљених и насуканих људи“, упозоравају Лекари без граница. Услови у граду, где 2.000 људи спава у напуштеним складиштима описују се као „ужасни и незамисливи“.

The Guardian / 25. јануар 2017

Стотине нових избеглица међу којима има и деце свакодневно улазе у Србију, упркос ниским температурама и вестима о насиљу, каже се у апелу Европској унији организације Спасимо децу. Споразум између ЕУ и Турске је зауставио прилив људи чамцима, али су се многи од њих одлучили на још опасније путовање преко Балкана, где су изложени суровим временским условима, нападима паса луталица и насилничком понашању полиције и кријумчара људи.

Србија је транзитна земља за мигранте који се крећу ка западној Европи и ту их тренутно борави 6.000, у очекивању отварања мађарске границе. Србија је обезбедила центре за азиланте, али они оклевају да се пријаве јер страхују од насилног задржавања и депортација, па радије траже помоћ кријумчара људима. Организација Спасимо децу процењује да је током последња два месеца 1.600 људи нелегално и често присилно враћено из Мађарске и Хрватске у Србију. Комесаријат за избеглице Уједињених нација је у свом недељном саопштењу потврдио да и даље прима извештаје о мигрантима који се из балканских земаља чланица ЕУ депортују назад у Србију.

Београд постаје мигрантска „дампинг зона, нови Кале изгубљених и насуканих људи“, упозорава организација Лекари без граница. Услови у граду, где 2.000 људи спава у напуштеним складиштима око железничке станице описују се као „ужасни и незамисливи“. Гемма Паркин, представница за медије организације Спасимо децу управо се вратила из Србије: „То је горе од свега што смо видели током избегличке кризе у последњих неколико година. Горе је од насеља Джунгла у Калеу, а мислила сам да је то најгора замислива хуманитарна криза у Европи. Заиста сам шокирана. У Београду је ноћу до -15 степени Целзијусових због великог захлађења на Балкану. Снег је до чланака, а око себе видите људе са поцепаним патикама из којих вире прсти. Има и деце, од којих најмлађе има 8 година, која спавају у напуштеним складиштима без кревета, прозора и грејања. Греју се тако што пале ђубре, па се тешко дише од отровних испарења.“

Паркин помиње 12-огодишњег дечака из Авганистана који путује код рођака у Немачку, а заглављен је у београдском напуштеном складишту већ три месеца. Дечак јој је испричао „да је током путовања имао доста проблема: бугарска полиција је тукла мигранте, узимала им новац и испитивала их зашто су дошли у Европу. Имали су проблема и са мафијом. Једина алтернатива је заједнички европски систем управљања избегличком кризом.“

Паркин је видела како рано ујутро ирачка породица са децом, која је по снегу прешла бугарску границу, стиже на Миксалиште. Осмогодишња ћерка је била веома узнемирена, а мајци је била потребна медицинска помоћ. Рекли су јој да су побегли из Ирака када је срушена њихова кућа, а деца више нису могла да иду у школу због Исиса. „Већина ових људи бежи од рата или прогона и има право на азил. Али они имају утисак да нико не жели да их саслуша.“

Спасимо децу процењује да у Србију свакога дана стиже око 100 нових избеглица и помаже влади Србије да опреми пријемне центре и пружи подршку деци без пратње родитеља или рођака. Око 46 одсто избеглица који долазе у Србију су деца, док је 20 одсто њих без пратње родитеља или рођака. Комесаријат за избеглице Уједињених нација је саопштио да је од почетка године најмање петоро избеглица умрло од смрзавања. „Спасавање живота је приоритет и ми позивамо владе европских земаља да пруже помоћ и заштиту избеглицама и мигрантима“, изјавила је у петак у Женеви представница УНХЦР-а за медије Цециле Поуилл.

Влада Србије је ове недеље уступила додатни привремени простор како би се људи склонили са улица. Хуманитарне организације упозоравају да то није довољно за потребе људи који још увек спавају на отвореном.

 

Ницола Сласон, Тхе Гуардиан, 24.01.2017.

Превео Мирослав Марковић

Пешчаник.нет, 25.01.2017.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.