ИНТЕЛЕКТУАЛНО СИРОМАШТВО БИХ НАЈОЧИГЛЕДНИЈЕ ЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ

Azra Mešić / 19. јун 2012

Свако може имати медиј

Босна и Херцеговина је сиромашна ако ју се погледа кроз призму медија на виртуелној свјетској мрежи. Нажалост је то одраз наших скромних апетита. Више од  половине медија на ебу личе једни на друге, не само визуелно него и садржајем. Захваљујући доступности дефинисаних предложака за интернет презентације и њиховој релативно ниској цијени свако од нас данас може постати власником медија. Међутим, то не значи да може придобити повјерење публике.

Креативност заробљена унутар ЦОП ПАСТЕ дјеловања

Нереално је више и бројати колико се сајтова везаних за неко локално подручје или област свакодневно појављује на интернету, јер тај број из дана у дан и расте, али се и смањује. Варира. Ентузијасти, неријетко волонтери, патроте и врло често млади људи без нарочитих других обавеза креирају и почињу одржавати сајтове чији су садржаји базирани на информацијама из локалне средине. У недостатку вијести или идеја, такви сајтови намјењени првенствено циљаној публици често постају мјесто збирања агенцијских вијести и занимљивости копираних са других сајтова. Тиме полагано губе значај и њихова судбина, уколико наставе ту праксу је сигурно изумирање. Никад се у суштини не успију наметнути публици, јер немају капацитете и моћ борити се са електронским медијима на интернету. Нјихови креатори скоро у правилу тога нису свјесни јер нису стручњаци за област у коју су се упустили.

Електронски медији доминирају и интернетским медијским простором

Повјерење публике на интернету најозбиљније је у рукама јавних, али све чешће и приватних електронских медија. Што су генерално познатији, то је више корисника и њихових онлине садржаја. Озбиљан и објективан однос према актуелним догађајима, тематизирање проблема и ослушкивање јавности главни су фактори чувања пажње на садржајима одређеног медија. Могућност реакције у облику оцјене или коментара повећава популарност медија, али и осјећај према њиховој одговорности. Трећа ствар је што медији формирани прије или изван интернета имају могућност више за обогатити еб стране мултимедијалним садржајима властите продукције и тиме постати јединствени. Нјима се по логици генерално највише и вјерује! Ту се и крије њихова велика предност. Традиционални професионалазим новинарства морао би бити темељ и онлине медија, уколико желе опстати на мрежи. У супротном, њихове шансе у старту су осуђене на пропаст!

Азра Мешић 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.