Povorka ponosa i novi bosanski junaci

Godina je 2019. Sarajevom maršira grupa ljudi koja bi drugima da uskrati pravo na postojanje, pravo na slobodu. Mislila sam izignorisati. Mislila sam cijelu ovu stvar izignorisati, prosto stoga jer mi je apsurdno da se o ovome uopšte mora pričati.

Angie Em / 07. Septembar 2019

Jesam, mislila sam izignorisati, ali nisam mogla zanemariti sve te ljudske živote koji su ovih dana pod lupom, kojima se prijeti, kojima se zabranjuje da budu ono što jesu. Ove riječi možda ništa ne znače ali ja kao ljudsko biće nisam mogla izignorisati. U onom trenutku kada sam vidjela demonstrante kako marširaju zamislila sam kako bih se to osjećala trenutno napadnuta sa svih strana, bez da sam ikome išta uradila.

Demonstranti se ljute jer im LGBTI osobe kao ugrožavaju pravo na porodicu. Ne razumijem. Hoće mi neko objasniti kako? Ali da bude smisleno, molim vas. Jer, da se razumijemo:

  1. „Porodica je brak između muškarca i žene i oni se moraju razmnožavati kako bi se održao opstanak i pederi nam ugrožavaju opstanak nacije“ ne pije vode, prije svega, jer je pedera uvijek bilo i biće, u otprilike istom postotku. Uostalom, kako ste i sami pametno primijetili, to je manjina koja se NE razmnožava. Hajmo dalje. (Ukoliko vam je tako stalo do povećanja nataliteta, pogledajte druge faktore koji su u ovom specifičnom kontekstu krivi za to i bujrum na ulice da se oni promijene. Jer, da se razumijemo, tu se radi o stvarima na koje socijalne politike MOGU utjecati. Za razliku od pedera. Njih pustite na miru).
  2. „Naša djeca će da gledaju pedere pa će i oni postati pederi“ – ne, to ne funkcioniše tako. Peder ili jesi ili nisi i hajd' zdravo. A i da nije tako, da u ovoj tvrdnji ima i zrno istine, zašto mislite da vašoj djeci izgleda privlačnije biti peder od alternativa koje im pružate? Čega se to bojite? Tobe jarabi.

Dakle, to da pederi ugrožavaju naciju je apsurd da većega nema. Vidjeh neko dijete nosi transparent „Podrška biološkom opstanku“ i pomislih da sam u stripu Alana Forda. Pa, majku mu, kako se to daje podrška biološkom opstanku? Meni na um pada samo jedan, u kom slučaju, braćo i ahbabi, niste baš taj transparent trebali dati jedanaestogodišnjaku. Ili vam je to u redu? Ili da nećete možda da tjerate pedere da se razmnožavaju? Tobe jarabi. Ili da nećete možda da tjerate sve nas koji iz ovog ili onog razloga nemamo djecu da se razmnožavamo, da se tako romantično izrazim? Da nam nećete vi možda i izdržavati djecu?

Transparent o ubijenoj djeci? Dno dna. Kako vas nije sramota? Kakve veze ima Povorka sa ubijenom djecom? (O natalitetu sam vam već objasnila, nećemo dalje o tome). Stid da vas bude da tu djecu koristite u ovakve svrhe, nešto što bi bilo kome sa moralima i vrijednostima trebalo biti sveto, život djeteta koji je prekinut na najnasilniji, najstrašniji način. Ali ne radi se ovdje o životu, zar ne? Ovdje se radi, prije svega, o tome da se vi osjećate ugroženo. I to razumijem. Kada se vidi nešto što je osobi nepoznato, što se ne razumije, biološki je poriv da se tome opire, da se to tretira kao opasnost. To je jednostavno tako na nivou onih primitivnijih struktura mozga, prirodna reakcija. Ali, čovjek je došao na mnogo viši nivo djelovanja od toga da reaguje na prvu. Tako da, ako se susretne sa nečim nepoznatim, čovjek se edukuje, nauči više da bi mogao da razumije, da procijeni da li ta pojava o kojoj prije nije znao predstavlja opasnost. E, to je sljedeći korak, manite se marševa i besjeda.

Evo, da pomognem:

  1. Ne, ne zalažu se pederi za prava pedofila, zoofila, nekrofila i inih. Ne radi se o tome i žalosno je isto tako cijelu priču svoditi na seks. Ali, ukoliko o seksu već pričamo, razlika je OGROMNA. Razlika je u volji svih uključenih strana, a kao što znamo (ili ćemo tek naučiti), djeca, životinje i mrtvaci za seksualni čin NE MOGU dati pristanak. Tako, da zaključimo: osoba koja poredi pedere sa pedofilima, zoofilima, nekrofilima i sličnim ne shvata bitnost pristanka obje strane na seksualni odnos. Tako da, osoba koja poredi pedere sa pedofilima, zoofilima, nekrofilima i sličnim je potencijalni silovatelj.
  2. Ne izlaze pederi na ulicu da nameću svoj stil života. Izlaze da bi vam pokazali, prije svega da postoje, a onda i to da ulice pripadaju i njima isto tako kao i vama. Izlaze da natjeraju i vas i mene da razmislimo o ovim stvarima, da promislimo i pogledamo u kakvom to društvu živimo.  

E, onda, još na brzinu:

  1. Sveta vam djeca, za njih živite, a na njih uopšte ne gledate kao na ljudska bića nego kao na svojinu
  2. Sveta vam djeca, za njih živite, a ubijete ih od batina
  3. Sveta vam djeca, za njih živite, a ne borite se za prava porodilja
  4. Sveta vam djeca, za njih živite, a odrekli biste ih se da su kojim slučajem LGBTI

I da, „Bez porodice i braka nema Bosne ni novih junaka!“ Bravo, konačno da se negdje složimo! I ja sam za to da se pederima omogući pravo na brak! Bravo ahbabi, prijatelji, braćo, kumovi, kako progresivno od vas!

Ono što sam vidjela danas je sramota. Parole proizašle iz zastarjelih nacionalističkih retorika osoba koje bi drugom i drugačijem zabranili da žive. Grubi ste, braćo i sestre, neizmjerno grubi. Ja shvatam da vas je takvima napravilo ovo okruženje, da tu stvarno prijeti opasnost i od bližnjeg, tako da se rijetko ko baš i osjeća sigurnim. Ali neće vam pederi ništa, to vam potpisujem. Neće vam ugroziti nikakvo pravo na „porodicu kao osnovnu ćeliju društva“ (što meni više smisla ima da je pojedinac, ali, eto, vidite, i to vam puštam), neće vam djecu pretvoriti u pedere, neće na povorci šetati na povocima i sa sado-mazo opremom koju ste vi zamislili u pokvarenoj mašti, već će izaći da kažu: „Tu smo“. I znate šta? Svaka njima čast. Svaka im čast da izađu usred ovolike hajke, svaka im čast na hrabrosti, na dosljednosti, na volji da ustanu protiv represije, protiv tlačenja. Ukoliko ste, braćo, tražili nove bosanske junake, imam za vas dobru vijest. Sutra će ponosno prošetati gradom.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.