Pišanje (čitaj: uriniranje) po Brčko distriktu BiH

ibrahimrizvanovic / 07. Mart 2011

Dođe i prođe još jedna Svečana akademija povodom obilježavanja 8. marta, Dana Brčko distrikta BiH. I ova Akademija održana je u Velikoj sali brčanskog Doma kulture, okupilo se društvo malo poznato, ali prepoznatljivo, i naši zvaničnici, malo se sviralo, i to je to. Sve je isto, samo nje nema!

A koga to nema?! Nema zastave Bosne i Hercegovine! Na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Brčko distrikta BiH nema državnih obilježja, ujedno obilježja Brčko distrikta BiH! Napominjem da je, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, obvezno isticanje državnih obilježja prilikom organiziranja svakog oblika i značaja javnih manifestacija, posebice kada su organizatori institucije vlasti.

Taman kad sam pomislio da glupost i/ili bezobrazluk ne mogu biti veći u našem Distriktu (entitete ne vrijedi računati), pojavi se neko/neki, i pobiju moju misao, ali potvrde stav Ajnštajnov da sve ima granicu, čak i svemir, ali ljudska glupost nema. Ovdje bih, uzimajući u obzir naše specifičnosti, rekao i da bezobrazluk nema granice. Dok pišem ovaj tekst, još uvijek ne znam kako da ocijenim ne postavljanje zastave Bosne i Hercegovine na binu u Domu kulture, prilikom realizacije Svečane akademije, kao glupost ili bezobrazluk.

Ako je glupost, onda se svi odgovorni trebaju zapitati ko to za njih radi. Prije svega odgovorni u Vladi Brčko distrikta BiH, koja, kao organizator, mora voditi računa o svemu, pa i o bitnom elementu postavljanja prigodnih obilježja na bini (scenografija). Ako je riječ o bezobrazluku, onda se postavlja pitanje zašto je to neko učinio, a odgovor je jednostavan: Da nam dokaže(u) kako se piša(ju) po Brčko distriktu BiH i državi Bosni i Hercegovini. Eh, ovdje nastaje pravi problem!

„Pišanje po Brčko distriktu BiH“, odnosno ne isticanje državne zastave na bini, je samo povod, ali uzrok je sasvim dublji: negiranje jedinstvene, samostalne i suverene Bosne i Hercegovine, ZAVNOBiH-ske Bosne i Hercegovine od Une do Drine, od Save do mora, i Brčko distrikta BiH kao zasebne teritorijalne jedinice sa visokim stepenom samouprave.

Zanimljivo je da oni koji redovito „pišaju“ po Bosni i Hercegovini, i to javno, pripadaju istim političkim strankama kao i osobe, koje se nalaze na čelu organizatora ovogodišnje Svečane akademije povodom obilježavanja 8. marta, Dana Brčko distrikta BiH i, konkretniji da budemo, njegova organizacionog odbora. Izgleda da se kolektivno „pišanje“ treba nastaviti i u Brčko distriktu BiH, pa makar ne isticanjem državne zastave prilikom obilježavanja Dana Distrikta, tog trna u oku srpskim i hrvatskim nacionalistima, pobornicima da „svako ima svoje“, ali na štetu onog trećeg.

Danas (8.marta 2011. godine), u 12:00 sati, u Domu kulture u Brčkom, nije se pojavio turski premijer, ili neko njegovog kova, da kaže Bosancima i Hercegovcima, kao što je to ovaj učinio u srcu Dodikovštine, kako neće prisustvovati manifestaciji, gdje nisu istaknuta državna obilježja. „Naši“ su bili, barem oni tako smatraju, učtivi, kulturni, odradili „posao“ i otišli, gdje drugo, nego na dobru kapljicu i zalogaj, red je. Na „propust“ možda ukažu.

Hvala Bogu pa sudbina jedinstvene, samostalne i suverene Bosne i Hercegovine, i Brčko distrikta BiH kao zasebne teritorijalne jedinice sa visokim stepenom samouprave ne ovisi ni od onih koji „pišaju“, niti od onih koji pristanu da budu popišani. A za sve one koji ne znaju, neće, ili se prave „pametni“, treba jasno kazati: Istinski Bosanci i Hercegovci, domoljubi, pišali su krv za svoju domovinu, i spremni su to opet učiniti, tako da ih popišanci „velike naše“ i „velike njihove“ ne mogu prestrašiti.

I, na kraju, samo da pojasnimo jednu stvar. Prezentacija izgleda državne zastave na video zidu ništa ne predstavlja, običan film. Zastava, kao i država, domovina, se nosi i osjeti, miriše, a nikako projektuje, jer Bosna i Hercegovina nije imaginacija!

Aki Rahimovski je u pravu, kada poručuje: Moje (čitaj: naše) zastave nikada na pola koplja, ljubav (čitaj: Bosna i Hercegovina) se ne predaje...!


SRETAN VAM DAN BRČKO DISTRIKTA BiH!


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.