Okrugli sto: Ko seče subotičke šume

Blog #Argument, www.bitovik.org.rs

Argument / 05. Oktobar 2021

Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

 Okrugli sto: Ko seče subotičku šumu?

Obići parcele gde je šuma posečena, uključiti IT sektor u zaštitu šuma, građani su voljni da učestvuju u zaštiti, povećati stepen zaštite šuma. To je, kao zaključak, naveo moderator okruglog stola: Ko seče šumu u subotičkoj stepi.

Na glavno pitanje, zašto je šuma posečena u subotičkoj stepi, predstavnik Vojvodinašume nije odgovorio. Umesto toga pričao je, naširoko i naveliko, o šumarstvu. Kolege iz civilnog društva su napravile prezentaciju. Ona  je poslužila ukupnom zamajavanju javnosti, koja je ostala bez odgovora.

Kada vam neko, ko nije agronom, drži predavanje iz oblasti fiziologije bilja, pedologije, onda je to teško slušati. Ambijent  je ličio na komemorativni skup, uz povremeni aplauz. Aplauz nisam razumeo. Da li je provokacija i čemu se aplaudiralo.

Video svojim očima a ubeđuju te u suprotno. Uz apel moderatora na kulturan dijalog. Oni su dijalog vodili zbog sebe, da opravdaju ono što se opravdati ne može. A to je da su posekli zdrava stabla u ravnici.

Kao građani i sami snosimo  odgovornost jer smo kasno reagovali. Jedino nam preostaje da se organizujemo i sprečimo dalju seču i slične primere ugrožavanja ekosistema.

Post okrugli  stolovi su suvišni.

Centar za istraživanje u politici Argument

www.bitovik.org.rs


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.