O referendumu i izborima

Blog #Argument, www.bitovik.org.rs

Argument / 14. Januar 2022

Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

O referendumu i izborima

Vladavina zakona je u stvari vladavina ljudi. Ljudi prave zakone i iste implementiraju. Ako oni nemaju poštenja, morala, znanja i posvećenosti onda džaba sve. Tako i za referendum i za izbore koji su pred nama.

Da li sudiju ili tužioca bira Narodna skupština ili Visoki savet sudstva, tužilaštva, manje je bitno ukoliko politička moć ne bude iz pravosuđa udaljena. Ona upravlja izvršnom, zakonodavnom i sudskom vlašću. Tačnije jedan čovek. Ne postoji nijedan indikator koji bi ukazao da predložene izmene i dopune sprečavaju političku moć da ima kontrolu nad sudijama i tužiocima. Valjda bi i Zagorka Dolovac počela da radi svoj posao. Ne bi se deslie tolike oslobađajuće presude za očigledne prekršaje pojedinaca, grupa.

Sve dok je tako ja neću izaći na referendum za pravosudne promene.

Što se tiče izbora, opozicija se baš trudi da donesem odluku da i na izbore ne izađem. Dva meseca pred izbore oni nemaju zajedničkog predsedničkog kandidata, ne zna se u koliko kolona izlaze. Pomešali se sa građanima pa čekaju da oni  i vreme učine svoje.

Voleo bih da grešim, oni neće biti sposobni ni potpise ni kontrolore da sakupe. Nije mi jasno, šta misle, ko će da im taj posao radi na terenu. Ako su mislili na građane, a oni da ulete na vlast, ja im mogu izneti cenovnik usluga za predstojeće izbore. Na ovakav način, gde nas zadnjih pet godina aktivno zavlače, neka hvala.

Sebe sam već pripremio da život u Srbiji gledam van politike. Ovo prežvakavanje situacija, od jednih te istih, čovek ne može da podnese.

Čak ih ni istorija nije pregazila.

Centar za istraživanje u politici Argument

www.bitovik.org.rs


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.