Građanska Srbija

Blog #Argument, www.bitovik.org.rs

Argument / 18. Novembar 2021

Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Građanska Srbija

Serija „Vreme zla“ među prvima je pružila informaciju, osvestila položaj građanske porodice u Srbiji između dva svetska rata. Takva srpska porodica je nestala pod naletom fašizma, komunizma, države koja je propadala u svakom pogledu.

Sudbina Vukašina Katića, koga igra sjajni Žarko Laušević, daje opis Srbina intelektualca, večitog opozcionara, svesnog zla zvanog fašizam. Zablude i surovost komunizma video je kroz svog zeta, koga je na kraju ista ta partija streljala. On ne  prihvata ni partizane ni četnike, vladu u egzilu, Nedića,  već bira da bude žrtva kao sopstveno spasenje.  

Ta građanska Srbija, koja nije bila ni za jedne, sve je dobro razumela, je nestala za vreme Druog svetskog rata, ubijena, proterana od svih ratnih aktera. Ona je bila žrtva sa etiketom izdajnika.

I onda se pitamo zašto danas nemamo građansku Srbiju. Uz dužno poštovanje komunista u antifašističkoj borbi, teško je bilo za očekivati da sinovi i kćeri komunističkih generala budu istinske demokrate. Za taj prelaz nisu imali ni teorijsko znanje. A pojmovi slobode, pravde, morala su kod komunista i demokrata na različitim ideološkim platformama.

Centar za istraživanje u politici Argument

www.bitovik.org.rs


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.