MILORAD DODIK NA ŠANTIĆEVIM VEČERIMA POEZIJE

I nije vic, bolje bi bilo da jeste, ali, nažalost, nije. Isto tako, nije ni zajebancija...

Adel Homoraš / 05. Oktobar 2019

I nije vic. Jebiga, i ja sam mislio da jeste, ali, nažalost, nije. Milorad Dodik, Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, istinski čuvar kulture i tradicije u Bosni i Hercegovini, veliki pjesnik iz Laktaša, Srpski Heinrich Heine, će u nedelju, u Mostaru, svečano otvoriti, jubilarne, 100. Šantićeve večeri poezije koje organizuju Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta", Gradski odbor Mostar i SPKUD "Gusle", a pokrovitelj ovogodišnje manifestacije će biti član Predsjedništva, kako već rekoh, veliki pjesnik iz Laktaša, te Srpski Heinrich Heine - Milorad Dodik.

Nije vic, bolje bi bilo da jeste, ali, nažalost, nije. Isto tako, nije ni zajebancija, kad čast, da otvori, jubilarne, 100. Šantićeve večeri poezije, dobije, ni manje, ni više, nego Heinrich Heine, pardon, Milorad Dodik. Ali, politika je jebena stvar, barem ovdje, kod nas, u Bosni i Hercegovini. Tako će Milorad Dodik, u nedelju, na prepoznatljiv, "Šantićevski način", govoriti o liku i djelu Šantića, govoriće Milorad o Šantićevoj vanvremenskoj poeziji i stihovima, o Srpskom patrioti koji je volio Hrvaticu Anku, kćerku vlasnika foto ateljea Stjepana Tomlinovića, a koji je muslimane i katolike smatrao braćom, govoriće Milorad o pjesnikovom patriotizmu koji je nadilazio nacionalne okvire, a pri kraju, stihovima iz "Ostajte ovdje" svima poručiti da "Sunce tuđeg neba, Neće vas grijat ko što ovo grije", a već sutra će iz svog kabineta pozdravljati okupljanje "Ravnogorskog poetskog, pardon, četničkog pokreta" u Višegradu, valjda, sve čekajući, Emira, pardon, Nemanju, da se vrati iz Rusije, pa da zajedno, negdje pod šatorom u Laktašima, kao nekad, zapjevaju "Eminu", pardon, Cecu.

I tako će u sjeni ostati, jubilarne, 100. Šantićeve večeri poezije i premijera predstave "Što te nema" koju je prema tekstu Marijane Aracki režirao Erol Kadić, kao i monografija "Šantićeve večeri poezije i književna nagrada Aleksa Šantić", u sjeni će ostati i brojne pjesničke večeri, predstave, izložbe i predstavljanje knjiga, u sjeni će ostati i sam Aleksa Šantić, i to sve zbog velikog pjesnika iz Laktaša i Srpskog Heinricha Heinea, pardon, Milorada Dodika, koji je ove godine, nažalost, dobio tu čast, da otvori, jubilarne, 100. Šantićeve večeri poezije.

Umro je stari pjesnik, umrla je Emina, ranom zorom, davno, u Mostaru, 2. februara 1924. godine. Umro je stari pjesnik, umrla je Emina, u Ćorovića kući, na Luci, tužna vijest već je odjekivala mostarskom čaršijom, već je narod hitao ka Ćorovića kući, da oda počast "najvećem pjesniku po duši i srcu", već je cijeli Mostar bio zavijen u crno, već su na kućama visili crni bajraci, već su ulični fenjeri bili obavijeni crnim krepom, već je tada ostala pusta bašča od jasmina i u njoj jedan salomljeni ibrik, i jedan uveli cvijet, za Aleksu i za Eminu.

Sutra će stari pjesnik i Emina ponovo umrijeti. Sutra će Mostar, kao i cijela Bosna i Hercegovina, kao onomad, 1924. godine ponovo biti zavijena u crno. Iz jednog, prostog razloga, što će, jubilarne, 100. Šantićeve večeri poezije otvoriti, ni manje, ni više, nego Srpski Heinrich Heine, pardon, Milorad Dodik.

Jučer spomenik Draži Mihailoviću, danas, Studentski dom dr. "Radovan Karadžić", a sutra, 100. Šantićeve večeri poezije.
Pa vi recite da je zajebancija.

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.