Zvizdić predsjedavajući, Čavara i Radmanović zamjenici u Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH

Na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano je rukovodstvo ovog tijela za naredni mandatni period Održana je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je izabrano rukovodstvo najvišeg zakonodavnog tijela u državi.

01. decembar 2022, 2:19

Zastupnik Denis Zvizdić, iz reda bošnjačkog naroda, dobio je 24 glasa, protiv je bilo 16 i jedan uzdržan zastupnik i time je izabran za predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH. Za prvog zamjenika, iz reda hrvatskog naroda, izabran je Marinko Čavara sa 23 glasa i protiv 18. Nebojša Radmanović, iz reda srpskog naroda, dobio je 23 glasa, a protiv je bilo 18 i time je izabran u rukovodstvo Zastupničkog doma. Zastupnik DF-a Milan Dunović, ranije je, je za predsjedavajućeg predložio Zlatana Begića, i napomenuo da je on iz reda Ostalih, te da se Begić izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac. 

Na ovaj prijedlog, predsjedavajući Nebojša Radmanović je konstatovao da to nije po Ustavu BiH. Branislav Borenović iz PDP-a u ime koalicije predložio Mladena Bosića za drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma, ali on nije dobio podršku zastupnika. U Zastupničkom domu sjede 42 zastupnika, a u ovom mandatu najviše ih dolazi iz SDA, njih devet. SNSD ima šest zastupnika, SDP pet, HDZ četiri, Demokratska fronta i Narod i pravda po tri, a SDS, PDP, Naša stranka i koalicija NES-Za nove generacije imaju po dva zastupnika. Po jednog zastupnika u naredne četiri godine imat će BH Inicijativa – Kasumović Fuad, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Demos i Ujedinjena Srpska. 

Zastupnik SDA Nermin Mandra je na sjednici izrazio strah kako će funkcionisati državna vlast bez SDA. “Legalno je formirati vlast bez stranke koja je osvojila najviše mandata, kada se za to skupi dovoljno ruku. Ali, što bi rekle neke kolege, pitanje je koliko je to legitimno. Izražavam zabrinutost jer, prije svega, u prijedlozima za Kolegij se nalaze imena sa crne liste i imam brigu kuda će sve ti procesi otići”, konstatovao je Mandra. Zastupnik SDA Šerif Špago je predložio da se sjednica prekine i da se izbor rukovodstva odloži, te da se taj proces završi kada se postigne dogovor o uspostavi vlasti, ali od toga nije bilo ništa.