<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Završeni protesti ispred OHR-a u Sarajevu, građani poručili da je skup bio upozorenje

Protesti su završeni. Sa skupa je poručeno i to da je ovo bila jedna vrsta upozorenja i da nije isključeno i to da se u narednom periodu održe veći protesti.

31. mart 2023, 3:48

Foto: Anadolija

 Više stotina demonstranata okupilo se danas na protestima koje su ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) organizirali neformalna grupa građana pod nazivom "ReSTART" i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99", javlja Anadolija.

Ponukani sve izvjesnijim novim nametanjima odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa novim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, organizatori se na protestu pozvali na “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora“.

Organizatori današnjih mirnih protesta pročitali su i listu osnovnih stavova i zahtjeva današnjeg skupa u kojoj su poručili da ne daju suverenitet, teritorijalni integritet i demokratiju Bosne i Hercegovine te da ne dozvoljavaju suspenziju i negiranje ljudskih prava od strane OHR-a i nekih stranih ambasada. Poručili su i da ne dozvoljavaju prijenos suvereniteta Bosne i Hercegovine na susjedne zemlje.

Demonstranti, između ostalog, zahtijevaju implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama.

“Tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije Visokog predstavnika. Tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma“, zahtjevi su koji su izmamili najglasnije ovacije na današnjem skupu.

- Ne testirajte naše strpljenje, dajte nam sposobnog diplomatu u OHR -

Azra Zornić, članica "Kruga 99", obratila se skupu i istakla da je današnji skup organiziran kako bi građani izrazili svoje neslaganje i neprihvatanje “šmitizacije“ Bosne i Hercegovine jer je krajnje vrijeme da se spriječi svako daljnje cementiranje etno-feudalizacije svoje domovine.

"Susjedne države Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD-a i desničarske Evrope, su instrumentalizirale Ured visokog predstavnika i preko njega nam uvode aparthejd. Pri tome, neki političari koji su dobili glasove ovih građana su izigrali to povjerenje i dali podršku visokom predstavniku da na secesionistički, nacionalistički, segregacijski i svaki drugi retrogradni način samovoljno mijenja najviši pravni akt - Ustav i to samo jednog entiteta, FBiH", rekla je Zornić.

Kako je kazala, takva "silovanje pravnog sistema" jedne evropske države, s hiljadugodišnjim trajanjem, kroz intervenciju internacionalne zajednice uz pomoć domaćih "kvislinga" je nedopustivo čak i u najnerazvijenim zemljama trećeg svijeta.

"Ono što je zaista potrebno ovoj zemlji jeste izmjena Ustava Bosne i Hercegovine na tragu presuda Evropskog suda za ljudska prava, a posebno u predmetu Zornić. Sve što se dešavalo od oktobra prošle godine samo dokazuje da smo bili u pravu kad smo upozoravali da politike dijela internacionalne zajednice prema BiH idu u smjeru produbljivanja diskriminacije i aparthejda. Energično zahtijevamo da zlonamjerni političari i diplomate, predstavnici internacionalne zajednice, odmah prestanu s miješanjem u društveno-politlički život naše zemlje, namećući standarde koje ne bi u vlastitoj zemlji", rekla je Zornić.

Istakla je da od patriotski orijentisanih domaćih političara zahtijevaju bezuslovno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Zapadnim diplomatama je poručila da u Bosni i Hercegovini ne testiraju strpljenje građana preko nesposobnog diplomate koji svojim greškama vodi zemlju u nestanak“ i da pošalju "sposobnog i objektivnog diplomatu da obavlja funkciju visokog predstavnika".

- Presudna bitka za spas države -

Suad Đozić, osnivač ReSTART-a, istakao je u obraćanju da uzrok svih problema u Bosni i Hercegovini jeste činjenica da građani nemaju normalnu, građansku državu.

Poručio je da je da je Bosna i Hercegovina pred dva puta: prvi koji je odredio Evropski sud za ljudska prava sugerišući da zemlja treba ići u ustavne promjene koje će biti u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, dok je drugi put nametnut preko visokog predstavnika.

“Vrijeme je da shvatimo da upravo sada bijemo presudnu bitku za spas države. Vrijeme je da kažemo dosta igranja sa našim životima i budućnosti naše djece“, poručio je Đozić i dodao da građani žele demokratsku i suverenu, a ne diskriminatornu i kolonijaliziranu državu u kojoj vlada aparthejd.

Organizatori su pročitali i pisma podrške protestima koja su poslali Gradimir Gojer, Margit Tomik Levy i Esad Duraković koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati skupu.

- Građani su nosioci suvereniteta države BiH -

Prisutnim se obratio i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH Mujo Aganović koji je pozvao prisutne da podignu zastave i pokažu da se nikoga, osim Boga, ne boje.

“Do danas smo pružali ruke i one će i dalje ostati ispružene da pomognemo da izgradimo jednakopravnu, građansku, funkcionalnu državu Bosnu i Hercegovinu, ali od danas one koji se suprotstavljaju toj ideji upozoravamo da njihova priča neće proći. Nosioci suvereniteta države Bosne i Hercegovine su građani Bosne i Hercegovine, nosioci suvereniteta Bosne i Hercegovine nisu ni Beograd, ni Zagreb, a ni Christian Schmidt“, govorio je Aganović.

Ističući kako su građani Bosne i Hercegovine i 90-tih godina čekali pravdu “međunarodnog faktora“, Aganović je kazao da pošteni građani BiH više nikada neće čekati u “redovima za klanje i silovanje“.

Aganović je poručio da mirna Bosna i Hercegovina znači miran Balkan i mirnu Evropu.

“Evropo, dobro nas slušaj, ovo je naša poruka. Poslije Boga velikog, nema jače sile od naroda, a to potvrđuje i ovaj današnji skup“, poručio je Aganović.

- Mi, čuvari Bosne, nikada nećemo odustati od nje -

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović također je pozdravio prisutne i kazao da je ovaj protest svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta i moguće usložnjavanje situacije u Bosni i Hercegovini.

“Do kada ćeš ti Bosanče ići pognute glave, zamišljen, ojađen, tužan, do kada ćeš trpjeti nepravde, da čitav svijet se raduje novom danu, a ti živiš u strepnji, u neizvjesnosti i čekaš svoje pravo da budeš jednak među jednakima u svijetu? Naše suočenje mora početi od nas samih. Ovo je prvi skup da smo se skupili ovako spontano, bez obzira na stranačke zatave, lična opredjeljenja i međusobne razlike. Skupili smo se jer vjerujemo da je dan došao kada se narodna volja mora pokazati u onom punom njenom značenju u dostojanstvu kako su to naši preci činili“, rekao je Kulenović.

Kulenović je dalje naglasio da apelira građanima na jedinstvo, međusobno razumijevanje i da se po strani ostave sitne razlike

“Opredijelimo se konačno da je ovo naša država, suverena, od koje nikada odustati nećemo. Mi čuvari Bosne, niknuti iz ove zemlje, nikada od nje odustati nećemo. Zato inzistiramo i tražimo samo ono što bilo koja moderna, demokratska, evropska država ima“, poručio je Kulenović.

Kulenović je također pozvao građane Bosne i Hercegovine da zaustave međusobne mržnje i sukobe jer bez toga nema budućnosti sa ciljem ulaska BiH u zajednicu demokratskih i modernih država svijeta.

Današnji protesti su bili mirnog karaktera i okončani su bez incidenata.