<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vukelić: Milorad Dodik je otvorio lov na novinare!

"Bilo kojem novinaru u ovoj zemlji, bilo kojem aktivisti ili bilo kojem kritičaru, ukoliko se nešto desi, ukoliko nekome padne dlaka sa glave, mi ćemo za to direktno smatrati odgovornim Milorada Dodika i Sinišu Karana, ministra unutrašnjih poslova".

09. mart 2023, 1:07

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je urednika portala Capital i predsjednika Kluba novinara Banjaluka, kao i sve novinare koji se bore protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona, nazvao spodobama.

“Mislim da oni koji su prekrdašili tome sa stvaraju nepovoljnu atmosferu, žele da nametnu i sebe odbrane kao onaj Vukelić i neke druge spodobe koje godinama lažu, podmeću, reketiraju i sada žele novinarsku zajednicu kupit za sebe kako bi je navodno zaštitili. Ovdje treba osposobiti da medijska zajednica slobodno radi svoj posao i da niko ne može zbog tog svog posla da odgovara, ali da neko ko tendenciozno pokušava drugome da nanese zlo, apsolutno treba da čini pa taman se i zvao neki novinar. To je odgovornost do koje ćemo zajedno doći”, rekao je juče Dodik.

U razgovoru za portal BUKA Vukelić je rekao da je ovo standardno Dodikovo ponašanje, jer kada nemate agumenata protiv istine onda etiketirate i pokušavate nipodoštavati sagovornika i ugrožavati njegovu reputaciju.

„Nazivanje novinara spodobama samo pokazuje šta on želi i kakav je njegov cilj donošenjem ovakvih zakona. Konačno nam je pokazao koliko drži do medijske zajednice, do slobode govora i ustavnih prava građana ove zemlje. To je zaista nedopustivo. Medijska zajednica, nevladin sektor, aktivisti, akademska zajednica moraju otvoreno ustati i reći ne, ovo ne može proći. Ovako društvo mi ne želimo“, rekao je Vukelić.

Dodao je da svi građani moraju shvatiti da je ovo i njihova borba.

„Oni mogu odgovarati za svaki svoj komentar ispod članka na portalima, za svaki svoj post na Facebook-u, za sve ono što kažu u kafani ili napišu u nekoj većoj viber grupi. Vi ćete morati prodati kuću, dragi građani Republike Srpske, da platite enormne kazne, ukoliko vam se ne sviđa ono što Milorad Dodik i njegova koalicija rade u Republici Srpskoj“, pojašnjava naš sagovornik.

Kaže da kad nekoga ne možete kupiti, onda ga etiketirate i stavite mu metu na čelo, kako bi svi ostali znali ko je ta osoba i kako biste se protiv te osobe borili.

„To je potpuno neprihvatljivo. To se ne može tako raditi. Dodik napadom na mene zapravo želi staviti lice i prozvati nekoga lično ispred cijele mase novinara i nevladinih organizacija koje se bore protiv ovog zakona. On ovo želi prenijeti na lični nivo i to je zaista nedopustivo. Ne želim ni u jednom momentu da se sa Dodikom raspravljam na taj način, novinari se nikad nisu raspravljali sa njim na taj način vrijeđajući ga. On to radi konstantno, već 16 godina. On omalovažava novinare, posebno novinarke, želi da im otkaže srce, prešao je preko atentata na Vladimira Kovačevića iako su javno obećali da će pooštriti krivični zakon i da će pojačati sankcije na napadače na novinare. On sada želi ugušiti svaku kritičku misao, pisanu i izgovorenu riječ u Republici Srpskoj“, ističe Vukelić.

Vukelić kaže da je ovim Dodik otvorio lov na novinare.

„Svojom jučerašnjom izjavom on je otvorio lov na novinare, na aktiviste i na građane ove zemlje. Bilo kojem novinaru u ovoj zemlji, bilo kojem aktivisti ili bilo kojem kritičaru, ukoliko se nešto desi, ukoliko nekome padne dlaka sa glave, mi ćemo za to direktno smatrati odgovornim Milorada Dodika i Sinišu Karana, ministra unutrašnjih poslova. Ako bilo kome nešto bude oni će pokazati da nisu spremni, niti žele da zaštite građane Republike Srpske“, istakao je Vukelić.

Podsjetimo da su nepoznati vandali sinoć oštetili su automobile novinara urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića i EuroBlica i portala Srpska Info Nikole Morače.

Oštećena su ukupno 4 vozila: jedno privatno vozilo Nikole Morače, novinara EuroBlica i portala Srpska Info, jedno privatno vozilo Aleksandra Trufunovića, urednika portala Buka, te dva službena vozila tog portala.

slika

Trifunović i Morača: Stvorena je atmosfera straha. Pitamo se šta je sljedeće?

BiH

BUKA