<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

VUJOVIĆ ZA BUKU: „Nismo u bankrotu samo plaćamo ceh vladavine SNSD-a“

Otpuštamo višak radnika, 1.000 građana ide da radi primorje...

11. april 2024, 9:32

„Opština Bileća nije proglasiti bankrot, a oni koji to tvrde očigledno su počeli predizbornu kampanju“, izjavio je za BUKU načelnik ove hercegovačke opštine Veselin Vujović.

Kako tvrdi, nakon što je izabran za načelnika, zatekao je dug opštine u iznosu od 20 miliona KM, a za vrijeme svog mandata uspio je dug smanjiti za oko 2,5 miliona.

„Nismo proglasili bankrot, opština ne može otići u bankrot, a ova situacija nije ništa novo jer je Bileća u blokadi  bila nekoliko puta zadnjih godina, samo što je ranija vlast, SNSD, probleme rješavala telefonski da im Poreska ne blokira račune. I ta prethodna vlast je  prema Poreskoj napravila dug od 3,6 miliona. Svi se pitaju ko je dozvolio da se ne plaćaju porezi državi. A mi taj dug vraćamo koliko možemo i te poreze prema državi i prema radnicima. Opština je prije tri godine za plate izvajala preko 60 posto sredstava iz budžeta, što je nenormalno. Neko je naprimio toliko radnika, a svi mi znamo da je to bila stranačka vojska koja je glasala za određenu političku partiju, svi zanmo koju“, ističe za BUKU Vujnović i podsjeća da je puna dva mjeseca 2022. godine račun Opštine  bio u blokadi i to zbog duga od 600 000 KM preduzeću Hercegovina putevi iz 2018. godine?

 A sitacija jeste teška, kaže. Uspjeli su smanjiti broj administracije za preko 90 radnika, a oni koji još rade suočeni su sa višemjesećnim kašnjenjem plata. Oko 70 posto radnika odlučilo se da tuži opštinu i oni su upravo dobili  plate za januar, a oni prestali su tek sada dobili platu za oktobar.

Na pitanje da li Vlada RS pomogla opštini rekao je da su izdvojili 2 miliona za stimulativne otpremnine, jer su i oni shvatili da je prevelik broj radnika u administraciji.

A Bileća vapi za investicijama i novim radnim mjestima.

„Skoro 1000 ljudi iz Bileće u sezoni ide da radi u Dubrovnik, hrvatsko i crnogorsko primorje. To je u redu, to je čist novac jer njihove porodice su u Bileći, nisu otišli, što je u neku ruku dobro, jer u Bileći nema dovoljan broj radnih mjesta da bi se svi zaposlili“, otvoren je Vujnović.

Na pitanje o stranim i domaćim investicijama, kaže da Bileća vapi za njima: „Imali smo prije dvije godine u najavi jednu firmu sa 7 radnih mjesta, ali to zemljište za koje je investitor bio zainteresovan se vodi na Republici Srpsko i mi ni do danas nismo uspjeli da se ta zemlja vrati na opštinu Bileća da bi njom mogli raspolagati i dati na korištenje investitoru. Eto i to je problem, sva ova zemlja je prešla na Republiku i moramo gubiti vrijeme godinima da se to vrati, da bi tim mogli raspolagati i dati investitorima za kojima naša opština vapi. Tako da i tu imamo taj začarani krug“.

Podsjeća i na obećanje iz Srbije vrijedno više od 2 miliona eura, za tri projekta. To bi kaže bila šansa opštine da se bar malo saniraju dugovi i isplate zaostale plate, porezi i doprinosi.

Tako da, zaključuje na kraju, situacija jeste teška, ali nije bezizlazna niti onakva kakva je bila prije tri godine.

Podsjetimo, CRHOV RS je u petak, 5. aprila, pokrenuo prinudnu naplatu s računa Opštine Bileća zbog kašnjenja u isplati duga po emisiji obveznica iz 2022. Istog dana je blokiran i račun opštine.

Inače, Opština se zadužila za 4,3 mil. KM kako bi plaćala dugove Poreskoj upravi i dobavljačima.