VSTV BiH uputilo otvoreno pismo izvršnoj vlasti u BiH: Reforma izvršnog postupka je neophodna!

Kako je u dostavljenom pismu i navedeno, izvršni postupak jedna od najslabijih karika u bh. pravosuđu u kojoj se pravosuđu stavlja etiketa naročite neefikasnosti, a najveći izazov predstavlja neadekvatan zakonodavni okvir, veliki broj predmeta, nedovoljni ljudski resursi te sam način provođenja izvršnog postupka.

23. juni 2022, 4:45

  Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine uputilo je danas, 23. juna 2022. godine otvoreno pismo Vladi Federacije BiH, Vladi Republike Srpske i Vladi Brčko distrikta BiH kojim se pozivaju na preuzimanje odgovornosti za neefikasnost trenutnog sistema izvršnog postupka, ispunjenje preporuka Europske Unije za uvođenje efikasnog sistema izvršenja, ali i posvećeniji angažman u procesu reforme ove oblasti.

Kako je u  dostavljenom pismu i navedeno, izvršni postupak jedna od najslabijih karika u bh. pravosuđu u kojoj se pravosuđu stavlja etiketa naročite neefikasnosti, a najveći izazov predstavlja neadekvatan zakonodavni okvir, veliki broj predmeta, nedovoljni ljudski resursi te sam način provođenja izvršnog postupka.

Pročitajte cijeli tekst otvorenog pisma: