<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Višković: U Mađarskoj dogovorena tri projekta

Tri projekta koje je prestala finansirati njemačka razvojna banka KFV.

30. novembar 2023, 6:29

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove zemlje Martonom Nađem dogovorio nastavak realizacije tri projekta - vjetroelektrane Hrgud, rehabilitacije HЕ Trebišnjica u Trebinju i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

Višković je istakao da je riječ o nastavku realizacija tri projekta koje je nekada napustila da finansira njemačka razvojna banka KFV.

On je naveo da je Mađarska već prihvatila te projekte.

"Već su pronašli kompanije iz Mađarske koje će nastaviti raditi te projekte zajedno za Srpskom. Mađarska će obezbijediti čak i finansiranje projekata", izjavio je premijer Srpske.

Višković je istakao da je važan detalj današnjeg sastanka bio njegov poziv Nađu da dođe u Srpsku, što je mađarski ministar prihvatio, te da početkom iduće godine, poslije praznika, bude organizovan ekonomski forum.

"Očekujemo u februaru ekonomski forum privrednika Srpske i Mađarske. Čim dođem u Banjaluku uputiću zvanični poziv za organizaciju tog foruma, čiji ću biti domaćin", rekao je Višković.

Ambasada Njemačke u BiH saopštila je u avgustu da je Vlada te zemlje odlučila obustaviti četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj u vrijednosti 105 miliona evra, među kojima je projekat izgradnje vjetroelektrane "Hrgud" u Berkovićima ukupne vrijednosti 64,28 miliona evra, obnova HЕ kod Trebinja, kao i projekat zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.