<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta koči besplatne prenatalne testove u Republici Srpskoj?

Ovi testovi trebali su biti besplatni od sedmog mjeseca, ali i dalje nisu. Mnoge trudnice i dalje plaćaju preko 1000 KM za prenatalne testove ili se, zbog cijene, odlučuju da ga ne rade.

11. septembar 2023, 11:00

Foto: Ilustracija

Besplatni prenatalni testovi za trudnice u Srpskoj trebalo je da budu dostupni od 1. jula, međutim to se još nije desilo jer Univerzitetski klinički centar nije potpisao ugovor s ustanovom u inostranstvu kojoj se trebaju slati uzorci krvi.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potvrđeno je za BUKU da se samo još čeka ovaj posljednji korak za koji je zadužen UKC.

Fond zdravstvenog osiguranja RS ranije usvojio Program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2023. godinu.

"Mi smo usvojili program, definisali proceduru i zamišljeno je da bolnice šalju uzorak krvi trudnica u UKC RS i oni bi trebalo da taj uzorak šalju dalje u inostranstvo. Dakle, ostao je taj još jedan korak da UKC potpiše ugovor s ustanovom u inostranstvu kojoj će se slati uzorci krvi", rekli su ranije za BUKU iz Fonda.

U Buka podcastu Vlado Đajić, direktor UKC-a, rekao je da je da tenderi koče provođenje besplatnih prenatalnih testova. 

"Najveći problem kada je moj posao u pitanju jeste Zakon o javnim nabavkama gdje mi muku mučimo. Obične gaze nekad nemamo 15 dana i ja moram prositi. Prositi od dobavljača da mi daju džabe na moj obraz i autoritet, da mi pozajme. Jednom dva mjeseca nismo imali toalet papira", rekao je za BUKU Đajić. Dodaje da je prva odluka o prenatalnim testovima bila samo za trudnice od 35 godina i to je objavljeno u Službenom glansiku.

"Kada je odluka promijenjena da se testovi odnosi na sve trudnice, onda treba promijeniti zakon, objavu u Službenom glasniku. Vi znate koliko je spora regulativa. Ali, to je dobra odluka koju je donijela tadašnja predsjednica RS Željka Cvijanović. Uskoro raspisujemo tender, ali već sad imam mučnu situaciju, dolazi mi gore deset firmi koje će se žaliti, koje će praviti probleme. Mi smo neki dan imali ozbiljan sastanak poslovodstva Kliničkog centra i ići ćemo sa prijedlogom prema Ministarstvu i rukovodstvu da mi kupimo te mašine i da mi te testove radimo ovdje. To je postalo nemoguće, raspisivati tendere da šalje neko te uzorke u Grčku, Italiju i druge inostrane laboratorije", rekao je Đajić.

Jelena Bjelica, novinarka koja vodi online časopis „Moje dijete - časopis za roditelje“, rekla je da je trudnice, ali i žene koje planiraju trudnoću, stalno pitaju kada će biti besplatni testovi.

"Međutim, ja odgovor na ovo pitanjue uopšte ne dobija iz UKC-a iako sam ih pitala nekoliko puta. Smatram da bi bilo korektno da se javno objasni zašto testovi nisu besplatni, evo već godinu dana nakon usvajanja zakona koji to propisuje. Ovako se samo stvara sumnja i mnogi misle da testovi nikada i neće biti besplatni. Iskreno se nadam da to nije tačno, i da će konačno početi to besplatno testiranje, jer se trudnice sada jako uzdaju u te testove. Postao je trend da se radi prenatalni test, i one trudnice koje ga ne urade, jako često budu u strahu jer mnoge oko nje su radile i mirno čekaju porođaj jer su dobile dobre rezultate testa. Ako je već obećano, ti testovi moraju što prije biti dostupni, trebali su još davno", rekla je za BUKU Bjelica.

Prenatalni testovi mogu da ukažu na rizik postojanja genske nepravilnosti ploda. U posljednje vrijeme preporučuju se trudnicama koje su prošle postupak vantjelesne oplodnje, trudnicama starijim od 35 godina, te onima koje imaju rizičnu porodičnu anamnezu. Privatno ovi testovi koštaju od oko 1.000 KM do 1.800 KM.