<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sredinom sedmice temperature i do 20 stepeni, ali to je uvod u zahlađenje...

"Ledeni armagedon"

11. mart 2023, 3:20

Snježna oluja "ledeni armagedon", koja je prethodnih mjeseci paralisala SAD i Kanadu i koja stiže u Evropu, mogla bi da se osjeti na Balkanu samo periferno i to 15. i 16. marta, rekao je za RTS meteorolog Nedeljko Todorović.

- Za nekoliko dana dolazi samo dio toga događaja, tada bi kod nas moglo da bude snijega u nižim predjelima, a bilo bi više padavina nego ovih dana - rekao je Todorović, prenosi Srna.

On je rekao da će više snijega biti u planinskim predjelima i da bi moglo da padne 20 do 30 centimetara novog snijega.

Također je naveo i da ciklon sa padavinama dolazi sa sjevera, tako da je veća šansa da bude snijega do polovine teritorije Velike Britanije.

- Moguće je da u nekim mjestima padne dosta snijega što bi, kao i u regionu Balkana, uticalo na dalekovode, odnosno na nestanak struje - rekao je Todorović.

Pojsnio je i da će zbog toga doći do pada temperature te da se mraz očekuje u nedelju i ponedjeljak ujutru, a već u utorak će biti topao dan sa maksimalnom temperaturom blizu 20 stepeni. međutim, to je uvod u zahlađenje koje slijedi sredinom marta.

Otopljenje sa temperaturama većim od 20 stepeni može da se očekuje krajem ovog mjeseca.

Šta kažu bh. meteorlozi

I prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, već narednih dana možemo očekivati puno padavina i ledena jutra, a tokom dana temperature i preko 20 stepeni!

Sutra se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle. Vjetar u Bosni slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 7, dnevna od 5 do 11, na jugu do 15 stepeni.

 U Sarajevu također sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko -2, a dnevna oko 7  stepeni.

U ponedjeljak, 13. marta, sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu do 6, dnevna od 14 do 20 °C.

U utorak, 14. marta, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima kiša u većem dijelu naše zemlje. Vjetar prije podne slab, a poslije podne umjeren do pojačan sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 11, dnevna od 12 do 18, u sjevernim područjima Bosne do 22°C.

U srijedu, 15. marta, oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U višim područjima i na planinama se očekuje snijeg. U Hercegovini je moguća i grmljavina. Prema kraju dana i tokom noći padavine postepeno prestaju. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Krajem dana i tokom noći u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 11, dnevna od 2 do 8, na jugu do 14 °C.